Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) verilerinden derlenene bilgiye göre, Ocak-Şubat döneminde ihracat kalemleri arasında, 698 milyon 460 bin dolarla otomotiv yan sanayisi ilk sırada yer aldı. Bunu, binek otomobiller ve eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar izledi.

En fazla ihracat artışı, demir yolu taşıtları ile hava ve uzay taşıtlarında, en fazla düşüş ise çekicilerde gerçekleşti.

Bu dönemde, yüzde 56,3 oranında azalarak 1 milyar 882 milyon 561 bin dolara düşen ihracat, geçen yılın aynı döneminde 4 milyar 311 milyon dolara ulaşmıştı.

Ekim ayında yüzde 24 azalarak gerileme eğilimine giren ihracat, kasımda yüzde 40, aralıkta yüzde 45, ocakta da yüzde 56 düşmüştü.

140 ÜLKEYE İHRACAT

Sektör, yılın ilk 2 ayında 12 serbest bölgenin yanı sıra 140 ülke ve özerk bölgeye ihracat gerçekleştirdi.

Yoğun olarak Avrupa ülkelerine yapılan ihracatta, Fransa 337 milyon 427 bin dolar ile ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi İtalya, Almanya, İngiltere ve Belçika izledi.

Sektör bu dönemde, Brunei, Ekvator Ginesi, Jamaika, Çad, Fransız Güney Toprakları, Dağıstan, Maldiv Adaları, Trinidad ve Tobago, Jungholz ve Kuzey Kore ile TÜBİTAK Serbest Bölgesi'ne ilk kez ihracat yaptı.

SABAH