Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisi ihracatında ağustos ayında yüzde 17 düşüş yaşandığını, düşüşe rağmen yıl sonu hedefleri olan 20 milyar dolarlık ihracat için var güçleriyle çalışacaklarını bildirdi.

Sabuncu, otomotiv endüstrisinin ağustos ayı ihracat rakamlarına ilişkin raporla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, geçen yılın aynı ayına göre otomotiv ihracatının yüzde 17 gerilediğini, yaşanan daralmanın en büyük nedeninin AB pazarındaki krizden kaynaklandığını belirtti.

İhracattaki düşüşün, sektörün tüm ürün gruplarına yansıdığını ifade eden Sabuncu, otomotiv ihracatının yılın ilk 8 aylık döneminde Türkiye'nin toplam ihracatında yüzde 13 pay ve 12 milyar 546 milyon dolarlık dış satışla önde gelen sektörler arasında bulunduğunu dile getirdi.

Sabuncu, otomotiv endüstrisi ihracatında yıl sonu hedefleri olan 20 milyon dolarlık ihracatı yakalayacaklarına inandığını belirterek, şunları kaydetti:

''Ana sanayide yaşanan büyük orandaki düşüşler, başlıca pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerinde yaşanan sıkıntılardan ve sektörün tatilde olmasından kaynaklanıyor. Nitekim Ağustos 2012'de AB'de en çok ihracat yaptığımız ilk 10 ülkenin 9'unda ihracat düşüşü yaşanmıştır. Yaşanan yüzde 21'lik düşüş ile AB'nin ihracatımızdaki payı da yüzde 65'e gerilemiştir. Hedeflediğimiz 20 milyar dolarlık ihracat için var gücümüzle çalışacağız. Yılın ilk 8 ayına göre yan sanayi İran, Cezayir, Polonya'ya ihracat yükselirken, Almanya'ya ihracat yine ilk sırada yer aldı. Ağustos ayında, Almanya'ya yüzde 13 daralmayla 198 milyon dolar, Fransa'ya yüzde 22 azalışla 130 milyon dolar, Birleşik Krallığa ise yüzde 24 düşüşle 78 milyon dolarlık ihracat yapıldı.''

İran, Cezayir, Polonya ihracatta yükselişte

Rapora göre, tüm ürün gruplarında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 14 gerileyen ve 598 milyon dolarlık ihracata ulaşan yan sanayiyi, yüzde 24 daralan binek otomobil ürün grubu 242 milyon dolarlık dış satışla izledi.

Bunu yüzde 15 azalarak 121 milyon dolar ihracata ulaşan eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 17 gerileyerek 82 milyon dolar olan otobüs, minibüs ve midibüs ürün grubu ile yüzde 12 azalışla 29 milyon dolara ulaşan 'diğer' başlığı altındaki ürün grupları takip etti.

Düşüşlerin yanı sıra ihracat artışı yaşanan ülkelerde ise İran'a yüzde 3 yükseliş ve 31 milyon dolar, Cezayir'e yüzde 19 büyümeyle 27 milyon dolar ve Polonya'ya da yüzde 12 artış ve 23 milyon dolarlık dış satış dikkati çekti.