Bu şartlar sağlandığı takdirde iç bazardaki büyümenin artacağı öne sürüldü.


ODD Başkanı Bayraktar, otomotivde vergi sisteminin değiştirilmesi, hurda araçların trafikten çekilmesi ve Strateji Belgesi'nin devreye alınmasıyla iç pazarın 1 milyonlu rakamlara rahatlıkla ulaşacağını söyledi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bayraktar, otomotiv için belirledikleri 3 şartın sağlanması durumunda iç pazarın ciddi bir büyüme yaşayacağını söyledi. ODD'nin 25'inci olağan Genel Kurulu'nda konuşan Bayraktar, "Otomobil sahipliği ucuzlatılmadığı ve iç pazar büyümediği sürece küresel otomotiv dünyasında arzu ettiğimiz kadar söz sahibi olamayacağız" dedi.

Yüzde 51'i 12 yaş ve üzeri

Otomotivden hem alırken hem kullanırken alınan vergilerin emisyon değerleri ve AB kapsamında yeniden ele alınmasının gerektiğine işaret eden Bayraktar, "Ayrıca hurda araçların hızla trafikten çekilmesi gerekiyor. Bugün mevcut araç parkının yüzde 51'i 12 yaş ve üzeri araçlardan oluşuyor. Geçmiş dönemde yapılan hurda tevşikinin nasıl rekor bir satış getirdiğini hep bereaber gördük. Ayrıca hazırlanan Otomotiv Strateji Belgesi'nin de bir an önce devreye alınmasıyla birlikte iç pazarda beklenilen 1 milyonlu rakamlara rahatlıkla ulaşabiliriz" diye konuştu.

Yaş arttıkça vergi artmalı

Günümüz dünyasında otomobilin temel bir ihtiyaç haline geldiğini söyleyen Bayraktar, "Hal böyleyken mevcut vergi mevzuatı hala bir lüks tüketim aracı olarak görüyor. Mevcut vergi mevzuatı potansiyelimiz üzerinde bir baskı yaşatıyor.

Vergi mevzuatının servet vergisi düzeninden çıkarılıp pazarı ve sektörü geliştirecek ve devletin vergi gelirlerinde azalma yaşatmadan yeni bir düzene geçmesi şart" diye konuştu.

Türkiye'nin Kyoto Protokolü ve iklim değişikliği çerçevesinde karbondioksit emisyonunun azaltılması yükümlülüğü olduğunu anımsatan Bayraktar, şöyle devam etti: "Bu çerçevede hem çevre hem de halk sağlığını koruyacak bir diğer önlemin de motorlu taşıt araçlarının kullanıldığı sürede ödenen vergide, MTV'de öncelikle karbondioksit emisyonunu ele alarak değerlendirilmesi ve yaşa göre verginin azaltılması uygulamasından vaz geçilmesi en elzem konumuz olmalıdır."