Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, THK tarafından üretilecek ve 2014 yılında Türkiye semalarında uçması planlanan 2 ya da 4 kişilik uçakların, lüks otomobil fiyatına satın alınabileceğini söyledi.
Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ABD ile Avrupa'nın birçok gelişmiş ülkesinde insanların kendi uçaklarının bulunduğunu belirtti. THK'nın misyonunun Türk havacılığını geliştirmek olduğunu vurgulayan Yıldırım, 2 ya da 4 kişilik uçaklara yoğun bir talebin oluştuğunu, insanların kendi uçaklarını satın almak istediğini dile getirdi.
Bu durumda Türk havacılığının gelecek dönemde daha da gelişeceğini, yüzde 90 yerli uçak üreteceklerini dile getiren Yıldırım, ''Yüzde 90 yerli olan uçağımız lüks otomobil fiyatına gelecek. Yani 200 bin dolardan daha ucuz olacak. Şu anda nasıl yoğun bir şekilde her ailede bir ya da iki otomobil varsa, yakın bir zamanda evlerin büyük çoğunluğunda bir ya da iki uçak olacak diye düşünüyorum. Görüyoruz ki ülkemizin hava sahası buna çok müsait. Halkımızın ekonomisinde özellikle son yıllardaki iyileşmeler de dikkate alındığında refah seviyesi yükselen insanlar kendileri için cazibe oluşturacak cihazlar almak, araçlarının yanında bir de uçak sahibi olmak isteyecek'' diye konuştu.

''İlk etapta 2 ve 4 kişilik uçaklar üretilecek''

Yıldırım, THK'nın uçak fabrikasında ilk etapta 2 ve 4 kişilik uçaklar üreteceklerini, devamında ise bu uçakların deniz modelini oluşturabileceklerini söyledi.

Daha sonra ise 10 ya da 20 kişilik uçaklar üreterek ülkenin kısa mesafelerdeki uçuş imkanını karşılayacaklarını belirten Yıldırım, bu taşıtların ülke ekonomisinin ve sanayisinin geldiği seviyeyi gösteren, gelişen ve gelişmiş Türkiye'nin sembollerinden birisi olacağını bildirdi.
Yıldırım, 5 yıllık süreçte 100 uçak üretmeyi düşündüklerini ifade ederek, ''Tabii bu rakam başlangıçtaki hedefimiz. 1 yıl sonra istek ve siparişleri de değerlendirerek uçağımızın üretim rakamlarını artırabiliriz. Bunun için de hem içeride hem de dış pazarda imkanlar olduğunu biliyoruz'' dedi.
Uçak sahibi olmak isteyenlere 4 ay sürecek pilotaj eğitimi vereceklerini dile getiren Yıldırım, ''Uluslararası havacılık kuralları çerçevesinde, Türk sivil havacılığının belirlediği kriterlere göre gençlerimize pilotaj eğitimleri veriyoruz. Eğitimin ardından kişiler lisanslarını alarak uçuşlara başlayabilecek'' diye konuştu.

''Bursa'da çalışan bir kişi hafta sonu Çanakkale'ye gezmeye gidebilecek''

THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, ürettikleri uçakların bakımlarını da kendilerinin yapacağını bildirdi.

Uçak üretimiyle çok güzel bir sistemin de gelişeceğini anlatan Yıldırım, şöyle konuştu:

''Diyelim siz Bursa'da çalışıyorsunuz ve Çanakkale'ye gezmeye gitmek istiyorsunuz. Hafta sonu Çanakkale'de olmak isteyeceksiniz. Bunun için cuma günü mesainiz bittikten sonra Bursa'dan uçağınıza binecek, yaklaşık 45 dakika sonra Çanakkale'de olacaksınız. Hafta sonunuzu orada geçirip, pazartesi sabahı yine aynı sürede Bursa'da olacaksınız. Karayoluyla her seferi 5 saat kadar süren bu yolculuk, gidiş ve dönüş olarak bir buçuk saate inecek. Bu ulaşım şekli çok yakın zamanda ülkemizde yoğun olarak kullanılmaya başlayacak.''