Karayoluyla Yolcu Taşımacılığı Sektörünün lideri durumundaki Metro Turizm, e-bilet uygulamasıyla ilgili alt yapı çalışmalarını tamamlayarak Gelirler Genel Müdürlüğü'ne 3 Temmuz'da başvurusunu yaptı. Konuyla ilgili bilgi veren Metro Holding CEO'su Ertan Çakır, bu uygulamayla birlikte yılda yaklaşık 200 milyon yolcunun seyahat ettiği ulaşım sektörünün bambaşka bir boyuta taşınacağını belirterek "Hem devletin, hem firmaların, hem de yolcularımızın menfaatlerinin birleştiği bu uygulama sayesinde yepyeni bir dönem başlamış olacak' dedi.

E-bilet konusunun uzun süredir devletin gündeminde olduğuna dikkat çeken Çakır, "Bu konu zaten devletimizin ve maliye bakanlığımızın gündemindeydi. 26 Haziran tarihinde nihayet bir tebliğ yayınlandı. Bu karayolu taşımacılığında bütün işlemlerin elektronik ortamda yapılmasını öngören bir tebliğ. Aslında burada bir final tarih yok ama firmaların bu sisteme geçmesi isteniyor. Biz Metro olarak son bir yıldır zaten bu altyapıya sahip olduğumuz için ve sektörde ilklerin firması, öncü bir firma olduğumuz için hemen başvurumuzu yaptık. 3 Temmuz salı günü Ankara'da Gelirler İdaresi Müdürlüğü'ne başvurduk. Biz hazırız. Ne zaman bize izin verilirse 10 gün içerisinde elektronik bilet uygulamasını başlatabiliriz" diye konuştu.

Yeni sistemin, hem devlete hem vatandaşa hem de firmalara büyük avantajlar getireceğini vurgulayan Çakır, şunları söyledi: "Bu sistem sayesinde bütün işlemleri devlet online olarak görebilecek. Bu altyapı gerçekleştiğinde firmaların günlük hareketleri, yolcuların tüm bilgileri, nereden kalkıp nereye gittikleri, tüm mali belgelerle birlikte görülebilecek. Dolayısıyla tamamen kayıt altına alınacak. Vergisel açıdan devletin kontrolü son derece kuvvetli hale gelecek. Akaryakıt istasyonlarındaki otomasyon gibi tüm biletleri, mali bilgileri, satılan bilet sayısı tutarları toplamını görmüş olacaklar. Bu açıdan devlete yılda 1 milyar TL üzerinde bir fayda getirecek"

Çakır, e-bilet uygulaması sayesinde hangi dönemde hangi bölgelerin yoğunluğunun arttığının online olarak izlenebileceğini ve bu sayede devletin sektörü düzenleyecek tedbirleri önceden alabileceğine dikkat çekerek, "Yolcular ise daha kolay bilet bulma imkanına kavuşacak. Çabuk ve güvenli bilet alabilecek" şeklinde konuştu.

Maliye Bakanlığının bu sisteme hazır olan firmaların e-bilet uygulamasına geçmesine izin vermesini isteyen Çakır, "Biz bütün sektörü beklemeden bir an önce geçmek istiyoruz. Maliye bakanlığı izin verir biz öncü olarak başlarız, diğerleri takip eder. Biz istiyoruz ki teknik altyapımız, teknolojik altyapımız ile bu işte öncü olalım. Hatta rakiplerimiz gelsinler bizden bu bilgiyi alsınlar ve onlar da bu sistemi öğrensinler ve bir an öne bu sisteme geçsinler" ifadelerini kullandı.

Yeni sistem sayesinde ciddi bir tasarruf sağlanacağını da vurgulayan Çakır, şöyle devam etti:
"Sadece Metro Turizm yılda 30 milyona yakın bilet üretiyor. Sektörü düşünürsek bu rakam 190 milyonu buluyor. Biletlerin bir kaç nüsha olduğunu hesaba katarsak ciddi bir kağıt tüketimi sözkonusu. Eğer bu sisteme geçersek bunların hepsi ortadan kalkacak. Daha az ağaç kesilecek, tabiat daha az yok edilecek. Ayrıca belgeleri saklamak için ayırdığın zaman ve masraftan da tasarruf etmiş olacaksınız"