Yıla hızlı bir giriş yapan şehiriçi otobüs pazarı ilk altı ayda satışlarını bir önceki yıla

oranla yüzde 50'nin üzerinde artırdı. Yaklaşan yerel seçimlerin de etkisiyle belediyelerin araç parkını yenilemesi satışlardaki artışın ana nedeni olarak gösteriliyor. Mercedes-Benz Türk A.Ş. Otobüs Pazarlama ve Satış Müdürü Burak Tarım, şehiriçi otobüs pazarının, belediye yatırımlarına bağlı bir pazar olarak, yerele seçim dönemlerinde artış gösterdiğine dikkat çekti. Tarım, yerel yönetimlerin ulaşım sorunlarını daha kapsamlı şekilde ele almaları ile birlikte 2011 yılı ortalarında başlayan alım planlamalarının 2012 yılında teslimata döndüğünü ifade etti. Tarım, İETT, Ankara Elektrik Gaz Otobüs Genel Müdürlüğü (EGO) ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ESHOT başta olmak üzere belediyelerin genel anlamda araç parklarını genişletme ve yenileme faaliyetlerine ek olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait Otobüs A.Ş.'nin yapmış olduğu ihalelerin de şehiriçi otobüs pazarındaki artışa önemli katkıda bulunduğunu kaydetti.

'Satışlarımızda patlama var'

Tarım, sektörde yerli üretim yapan bir fırma olarak, satışlardaki bu artışın Mercedes-Benz'in satışlarına oldukça olumlu yansıdığını belirtti. Toplam şehiriçi otobüs pazarının 2012 yılının ilk yarısında, 2011 yılının aynı dönemine oranla yaklaşık yüze 53 arttığını açıklayan Tarım, Mercedes-Benz satışlarını ise 64 adetten 264 adede çıktığını ve yılın ilk yarısını yüzde 50 pazar payı alarak

tamamladığını söyledi. Tarım, satışların detaylarına yönelik şu açıklamalarda bulundu:

"2011 yılının ilk yarısına kıyasla şehiriçi otobüs satışlarımızda patlama yaparak, pazar payımızı yüzde 6'dan yüzde50'ye çıkardık. 2012 yılının ilk yarısını pazar lideri olarak kapatmış bulunuyoruz. Kasım 2011'de kazandığımız, 221 adet ile bu zamana kadarki en yüksek hacimli İETT körüklü otobüs ihalesinin teslimatlarına bu yıl başlayarak haziran sonu itibarı ile toplamda 140 adet araç teslim ettik. İETT teslimatlarının yanı sıra 2012 yılının ilk yarısında, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi'ne toplam 37 adet Conecto teslimatı gerçekleştirdik. Özel halk otobüsü satışlarımız ise, başta Otobüs A.Ş. bireysel hat sahiplerine 30 adet olmak üzere toplam 39 adede ulaştı." MAN Kamyon ve Otobüs Ticaret A.Ş. Satış ve Pazarlama Direktörü Eren Gündüz de MAN'ın bu yılın ilk altı ayında önemli adetlerde sipariş aldığını, özellikle doğal gazlı belediye otobüs satışlarında önemli oranda artış olduğunu söyledi. Gündüz, geçtiğimiz yıl belediyelerin çok az sayıda otobüs alımı gerçekleştirdiğini, ertelenmiş birçok yatırımın bu yıla denk gelmesi nedeniyle pazarda ciddi bir hareketlilik yaşandığını aktardı. Geçtiğimiz yıl 19 adet şehiriçi otobüs satan MAN'ın bu yıl belediye otobüs satışlarında başarılı bir yıl geçirdiğini ifade eden Gündüz, 250 araçlık EGO körüklü doğalgazlı araç ihalesini kazandıklarını, bu araçların yarısının bu yıl teslim edileceğini belirtti.

Yeni alçak tabanlı otobüslere geçiş başladı

Şehiriçi otobüs piyasasında yılın bu yıl hem perakende hem de kamu satışlarda yoğun bir rekabet yaşandığına dikkat çeken Otokar A.Ş Genel Müdürü Serdar Görgüç, şehiriçi otobüs satışlarındaki artışın nedenlerini şu şekilde açıkladı: "İstanbul Otobüs A.Ş.'nin açtığı yeni hat ihalelerinden hat satın alan kişilerin kullanmak üzere şartname gereği satın aldığı yeni alçak tabanlı otobüsler satışları artırdı. Satışlardaki yükselişin ikinci bir nedeninin ise kamunun, özellikle büyükşehir belediyelerinin mevcut araç parklarını gerek genişletme gerekse de yenileme planları kapsamında yeni araç alımına yönelmeleri oldu. Özellikle 2011'in son aylarına doğru gerçekleşen ihalelerin araç teslimatları 2012'nin içinde gerçekleşti."

Tamamen yerli üretim ile geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Otokar'ın şehiriçi toplu taşımaya yönelik olarak 7 metre, 9 metre ve 12 metrelik otobüsler üretiği bilgisini veren Görgüç, özellikle 7 ve 9 metre otobüs satışlarının oldukça iyi gittiğini aktardı. Dar ve yüksek rekabetin olduğu bir pazar içerisinde geçen yıla oranla 7 metre ve 9 metre otobüslerde pazar paylarını artırdıklarını ifade eden Görgüç, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "12 metrelik şehiriçi otobüs alanında da hizmet verdiğimiz Sakarya, Bursa gibi belediyelere ek olarak son olarak İzmir Ulaşım Hizmetleri ve Makine Sanayi A.Ş. (İZULAŞ)'ın Mart ayında açtığı 100 adet alçak tabanlı solo otobüs alımı ihalesini kazandık. Geçtiğimiz günlerde de İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nün (İETT) 14 Haziran 2012 tarihinde açtığı 250 adetlik otobüs, yedek parça ve araçların 5 yıllık bakım ve idamesini kapsayan ihalenin lehimize sonuçlandığını öğrendik."(DUNYA)