İngiliz medyasına açıklamada bulunan Tony Nicklinson'ın avukatı, 58 yaşında ve 2 çocuk babası İngiliz hastanın bu sabah evinde ölü bulunduğunu belirtti.

Avukatlık bürosundan yapılan açıklamada ölümün ayrıntılarına ilişkin detaylı bilgi verilmezken, Tony Nicklinson'ın ailesinin özel hayatına saygı duyulması istendi.

NİCKLİNSON'A YARGI ENGELİ

Atina'ya 2005 yılında yaptığı iş seyahati sırasında geçirdiği inmeye bağlı olarak ortaya çıkan “kilitlenme sendromu” nedeniyle felç geçiren Nicklinson, boynundan aşağısını hareket ettiremiyordu.

O günden beri, çevresiyle tek iletişim yöntemi kafasının hareketi ve göz kırpma ile kontrol ettiği bilgisayarı olan İngiliz, iki senedir mahkemeden ötanaziye izin kararı bekliyordu.

Avukatının yaptığı açıklamada, İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin ret kararı ile hüsrana uğrayan talihsiz adam, mahkemeye temyiz davası açmayı planlıyordu.

İSTEĞİ AVRUPA İNSAN HAKLARI SÖZLEŞMESİNE AYKIRI BULUNDU

Doktorları tarafından yaşamına son verilmesi talebiyle mahkemeye giden Nicklinson'un başvurusu, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 8. maddesi kapsamında reddedilmişti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 8. maddesi, insanların kendi canlarına kıymasını veya bu amaçla tıbbi yardım almasını yasaklıyor. Bunun üzerine bilgisayar aracılığıyla verdiği mesajda Nicklinson, yasalara olan güveninin tam olduğunu fakat fiziksel ve zihinsel acısının bu süreçte dinmeyeceğini belitmişti.