YGS’de şifre iddiası üzerine kamuoyundan büyük tepki alan ÖSYM, yeni bir skandala imza attı. ÖSYM 8 cezaevinde düzenlenen YGS’de, bazı tutuklu ve hükümlülere dağıtılan soru kitapçıklarındaki Fen Bilimleri’nde soruların cevap şıkları olmadığı yönündeki iddia üzerine başlattığı soruşturmada iptal kararı verdi. Aralarında Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nin de bulunduğu 8 cezaevinde YGS’ye katılan 150 adayın Fen Bilimleri testi geçersiz sayıldı. Adayların cumartesi günü kendileri için özel hazırlanan Fen Bilimleri testine gireceği ve böylece YGS’lerinin tekrarlanacağı öğrenildi.
CHP’li Fatma Nur Serter, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, cezaevlerindeki YGS sınavında skandal yaşandığı iddasına dikkati çekmişti. Serter, “Cezaevlerinde yapılan sınavın Fen Bilgisi soru kitapçıklarındaki hata nedeniyle gecikmeli yapılması ve soru kitapçıklarının değiştirilmesiyle ilgili olarak ÖSYM bir soruşturma başlatmış mıdır?” diye sormuştu. Ancak Çubukçu, soru önergesini henüz yanıtlamamıştı.
Edinilen bilgiye göre, iddialar üzerine ÖSYM soruşturma başlattı. Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki sınava katılan 10 hükümlü ve tutuklunun Fen Bilimleri bölümündeki soruların cevap şıklarının olmadığını görmesi, soruşturmanın başlatılmasında etkili oldu. Yapılan incelemede Mardin Cezaevi’nde yaşanan benzer hatalı soru kitapçığı skandalının 7 cezaevinde daha yaşandığı tespit edildi. Bunun üzerine ÖSYM soruşturma sonucunda, 8 cezaevinde düzenlenen YGS’nin yalnızca Fen Bilimleri testi bölümünün iptal edilmesine karar verdi. Bu çerçevede cezaevlerinden sınava katılan toplam 150 adayın Fen Bilimleri testi yenilenecek. Adaylar için yeni sınavın cumartesi günü yapılacağı öğrenildi.