Şifre ile kopya çekildiği iddiasının ardından, şimdi de YGS puanlarının yanlış hesaplandığının öne süren adaylar ÖSYM Başkanlığı önünde uzun bir “itiraz kuyruğu” oluşturdu. İstanbul, İzmir ve çevre illerden Ankara’daki ÖSYM Başkanlığı’na gelerek, itirazlarının daha hızlı sonuçlanmasını isteyen adaylar ile velileri tepkilerini dile getirdi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in istifa etmesi ve YGS’nin yapılmamış sayılmasını isteyen adaylar ile velileri, itiraz başvurusu için 5 TL talep edilmesini de eleştirdi. ÖSYM’ye dün gün içerisinde 200’den fazla itiraz dilekçesi verildi.
YGS’ye ikinci kez katılan Binnur Sökmen, 420 puan beklerken 366 puan aldığını, 13 netinin eksik hesaplandığını söyledi. Merve Akın, “Türkçe ve Sosyal Bilimler testinde hiç boşum yoktu, eminim, ancak 1 boşum görünüyor. Toplamda 6 netim eksik hesaplanmış” dedi.
Ezgi Ünver de YGS’nin hiç yapılmamış gibi tamamiyle yok sayılması gerektiğini belirterek, “Cezaevlerinde YGS tekrarlanınca sınavın eşitlik ilkesi bozuldu. Bu tartışmalar dolayısıyla hastalandım, tedavi görüyorum” diye konuştu.
Ezgi Arslan ise, “Barajı dahi aşamadım. Öğretmenlerim şok içerisinde. Doğrudan çok yanlışım var. Bir arkadaşım matematik testinde hiç soru çözmediği halde sonuç belgesinde 10 net geldi” dedi.
 
Endişeli adaylar
Bazı adaylar ve veliler de isimlerinin açıklanmasını istemezken, “Sınavda adaya özgü soru kitapçığı dağıtılıyor. Kim olduğumuzu biliyorlar. Eğer adımız ile açıklama yaparsak bizim kim olduğumuzu bulabilirler. Endişeliyiz” dedi.
İtiraz için İzmir’den ve İstanbul’dan uçakla Ankara’ya gelen veliler de sınav sonuçlarının açıklandığı günden itibaren çocuklarının psikolojilerinin bozulduğunu söyledi. İstanbul’dan gelen veli Gülay Ünver, “İlaç kullanıyorum, depresyondayım. İtirazdan sonuç alamazsam savcılığa gidip kızımın soru kitapçıklarının ve cevap kağıtlarının incelenmesini isteyeceğim” diye konuştu.
Veli Gülefer Akyürek, “Çocuğum meslek lisesine gidiyor. 2 yıldır dershanede sınava hazırlandı. 130 puan aldı. Ben şu cahil halimle sınava girsem daha yüksek puan alırdım. Bu nasıl oluyor, açıklansın” dedi.
 
İtiraza 5 TL tepkisi
Adaylar ve veliler, itiraz dilekçesi için 5 TL ücret ödenmesine de tepki gösterdi. ÖSYM yetkilileri, bu ücretin inceleme masrafları karşılığında alındığını söyledi. Ancak, itirazın yapıldığı büronun camına asılı bulunan, “Sınav sonuç belgesi için; belge istek formu doldurularak PTT’ye her bir belge için 3 TL belge ücreti yatırılması gerekmektedir” yazısı dikkat çekti.
Sınav sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, 27 Mayıs’a kadar ÖSYM’ye başvuracak. 5 TL’lik dekontun dilekçeye eklenmesi gerekiyor. ÖSYM’ye faksla verilen dilekçeler işleme konulmayacak.
 
 
 
Dilekçenin aslı ÖSYM’ye gönderilecek
Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonucunun incelenmesini isteyen adaylar, 27 Mayıs’a kadar 2011 ÖSYS Kılavuzu’nun sonunda yer alan Genel Amaçlı Dilekçe Örneği’ni kullanarak ÖSYM’ye başvuracak. Adayların inceleme masrafları karşılığı, ÖSYM’nin Ziraat Bankası Ankara Güvenevler Şubesi hesabına 5 TL yatırdıklarını gösteren dekontu dilekçeye eklemeleri gerekiyor. İtiraz dilekçesinin ÖSYM Sınav Hizmetleri Müdürlüğü Bilkent Ankara adresine ulaştırılması zorunlu. YGS’ye giren ve itiraz eden adayların ÖSYM’ye faksla bildirdikleri itiraz dilekçelerinin işleme konulmayacağı belirtildi.