OSTİM"deki patlamalara neden olduğu iddia edilen oksijen tüplerinden, aynı partide toplam 100 firmaya gönderildiği saptandı. Firmalartehlikeye karşı uyarılırken, ölüsayısının 20"ye çıktığı da açıklandı.

Ankara Valiliği, OSTİM"de geçtiğimiz perşembe günü ardı ardına yaşanan patlamaların bilançosunu olaydan 3 gün sonra açıklayabildi. Valilik, önceki gün 17 olarak açıklanan ölü sayısının 20 olduğunu bildirdi. Soruşturma başlatan Ankara Başsavcılığı ise patlamaların nedeni konusunda “oksijen tüpleri” üzerinde yoğunlaştı. Oksijen tüplerinin aynı partide 100 firmaya gittiği saptandı.
Ankara Valiliği dün yaptığı açıklamada, her iki patlamaya ilişkin arama-kurtarma çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Enkazların altında kimsenin kalmadığı, çalışmaların 5 Şubat itibariyle tamamlandığı belirtildi. Yangın ve patlamalarda 20 kişinin hayatını kaybettiği, yaralanan 53 kişiden 1"i ağır olmak üzere 12 kişinin tedavilerine halen muhtelif hastanelerde devam edildiğine işaret edilen açıklamada, 41 kişinin ise taburcu edildiği ifade edildi.

Tüpler inceleniyor

ANKA"nın haberine göre de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı"nın başlattığı soruşturmada patlamaların nedeni konusunda “oksijen tüpleri” üzerinde yoğunlaşıldı. Savcılık yaptığı incelemede, patlamanın yaşandığı her iki firmaya da oksijen tüplerinin aynı firma tarafından, aynı partide gönderildiğini saptadı. 100 ayrı firmaya da aynı partide oksijen tüpünün dağıtıldığı saptanırken, bu firmalar da olası tehlikeye karşı önlem almaları konusunda uyarıldı.

Oksijen tüplerini dağıtan Ersoy Gaz kayıtlarının incelenmesi sonucunda, ilk patlamanın yaşandığı Özkanlar firmasına oksijen tüplerinin 3 Ocak"ta verildiği, ikinci patlamanın yaşandığı Netsan adlı firmaya da tüplerin 2 Ocak"ta teslim edildiği saptandı.

İfadesi alınan Ersoy Gaz Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Ersoy"un, “Tüplerden kaynaklanmış olamaz. Firma olarak Ostim"de 550 ayrı işletmeye oksijen tüpü dağıtımı yapıyoruz. Bunların hiçbirinde bugüne kadar sızıntı gibi bir problem yaşanmadı. Biz 25 yıllık köklü bir firmayız, merdiven altı firma değiliz. Kalite standartlarına harfiyen uyuyoruz. Zaten oksijen tüplerini ithal ediyoruz. Bunlar menşei belli tüplerdir, yıllık bakımları aksatılmadan yapılmaktadır” dediği öğrenildi.

Acının listesi

OSTİM"i adeta cehenneme çeviren iki patlamanın ardından bölge böyle savaş alanına döndü. Olayda yaşamlarını yitirenlerin listesi ise morg kapısına asıldı. Acılı aileler de listeleri inceledi...

GİZEM KARAKIŞ, AYŞEGÜL KAHVECİOĞLU / Milliyet