İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Sıtkı Şahin ve Diyetisyen Mehmet Çeri"nin konuşmacı olarak katıldığı Nazilli 5 nolu Sağlık Ocağındaki seminere Nazilli Sağlık Grup Başkanı Dr. Orhun Örer ve yardımcıları Dr. Mehmet Yitim, Dr. Tümay Gökbayrak başta olmak üzere Nazilli, Bozdoğan, Yenipazar, Sultanhisar, Kuyucak, Karacasu, Buharkent ilçelerinde bulunan sağlık ocaklarında görevli hekimler katıldı.

Yeterli ve dengeli beslenmenin ana kaynağı olan sütün öneminden söz eden Aydın İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Bekir Sıtkı Şahin, “Bireylerin sağlıklı ve güçlü olarak yaşamasında, ekonomik ve sosyal yönden gelişmesinde, refah düzeyinin artmasında yeterli ve dengeli beslenme temel şartlardandır. Yeterli ve dengeli beslenmenin parçalarından biri olan süt; insan organizması için gerekli pek çok besin öğesini bileşiminde hemen hemen yeterli ve dengeli bir şekilde içeren ve insan organizmasında yüzde 80 civarında kullanılan çok önemli bir besin maddesidir. Türkiye genelinde gıda tüketimine bakıldığında, tahıl ve tahıl ürünlerinin tüketimi ilk sırada yer almaktadır. Tahıl tüketimini takiben ikinci sırada sebze tüketimi gelmektedir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarda tüketimi her yaş grubu için önem taşımaktadır. Ancak, ülkemizde süt içme alışkanlığı yaygın değildir. Tüketilen bütün içecekler arasında ne yazık ki sütün payı sadece yüzde 9"dur. Kişi başına yıllık içme sütü tüketimi ülkemizde sadece 24 litredir. Oysa bu miktar birçok Avrupa ülkesinde 100 litrenin üzerindedir. Kalsiyum tüketimi ile kemik yoğunluğu arasında sıkı bir ilişki vardır. Süt ve süt ürünlerinin kemik yoğunluğunun en üst noktaya ulaştığı yirmili yaşlara kadar tüketilmesi, kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. Her yaş gurubunun günde en az 2 su bardağı süt veya süt ürünlerini tüketmesi gerekmektedir. Sağlık Bakanlığımız; yaptığı araştırmalar sonucunda 2007 yılında "Osteoporozdan Korunmak için Sağlık için Sağlıklı süt için" programını geliştirmiştir. Bu program; 2007 yılında 11 ilin katılımıyla 17 bin 817 kişi, 2008 yılında 12 ilimizde 21 bin 300 kişi üzerinde yürütülmüştür. 2009 yılında programın başlatılmadığı illerde de aktif hale gelinmesi sağlanmıştır. Bu yıl Aydın ilimizde de yürütülecek olan bu çalışmayı hep birlikte yürüteceğiz. Önce sağlık çalışanlarımızı bilgilendireceğiz. Onlarda vatandaşlarımızı bilgilendirecekler” dedi.
Diyetisyen Mehmet Çeri"de sinevizyon destekli olarak yaptığı sunumunda beslenme ile ilgili olarak vitaminlerin faydalarından bahsetti./iha