'Hayat eşittir 180 dakika' formülü kalkacak mı? Çelik'ten önemli açıklamalar.
Her yıl 1.5 milyondan fazla öğrencinin girdiği ve geleceğini orada geçireceği 180 dakikaya bağladığı ÖSS (Öğrenci Seçmi Sınavı) tarih oluyor.

Bakan Çelik, üniversitelere giriş için ÖSS yerine, ilköğretimde olduğu gibi her yıl SBS benzeri bir sistemin getirilmesiyle ilgili tartışmalara da değindi.

Milli Eğitim Bakanı Çelik, İHA Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar ve TGRT Ankara Temsilcisi Murat Odabaş'a üniversiteye giriş ve eğitim sistemindeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

BU SENE YETİŞMESİ ZOR

Bugünkü ÖSS sisteminin doğru olmadığını hem öğrenciler hem öğretmenler hem de YÖK'ün kabul ettiğini vurgulayan Çelik 'Ümit ediyorum ki önümüzdeki günlerde YÖK'le oturup bunları konuşacağız. Ama bu sistem bu sene yetişir mi bu konuda açık birşey söyleyemem. Gerçi ÖSS sistemini eğer bu yıl değiştirirseniz, mevcut sisteme göre hazırlanan öğrenciler mağdur olurlar. Yani şoke olurlar. Dolayısıyla bu tür düzenlemeler hemen devreye sokulmamalıdır' dedi.

Ancak katsayıyla ilgili YÖK'ün bir karar alması durumunda ya da yasal bir düzenlemeyle yeni düzenlemenin gerçekleşebileceğini belirten Çelik, şunları kaydetti:

ÖĞRENCİNİN YÜKÜ HAFİFLEYECEK

'Ama bunu daha YÖK'le oturup konuşacağız. Eğer ÖSS sistemini ilköğretimde uyguladığımız SBS'ye benzetirsek, ki hükümetimizin programında bunun böyle olacağı ifade edilmektedir, o zaman 'hayat eşittir 180 dakika' olmayacak. O zaman bu yükü yayacağız. 100 kiloluk bir yükü gencimizin sırtına birden vermeyeceğiz. 'Sen bunu 30-30-40 kaldır' diyeceğiz.'

ÖĞRENCİYİ OKULA BAĞLAYAN SİSTEM

Eğitim sistemine göre 9. sınıfın ortak olduğunu ve bu yüzden sınav olamayacağını söyleyen Çelik, 'Ama ilköğretim kurumlarındaki gibi 3 sınav ya da 2 sınav da olabilir. Ve tamamen müfredata bağlı olabilir. Öğrenciyi okula bağlayan bir sistem üzerinde düşünülmesi lazım. Nitekim SBS ile yaptığımız budur' şeklinde konuştu.

BU SENE SORU STİLİ DEĞİŞMEZ

Gençlerin hayatının 180 dakikaya bağlanmaması gerektiğini vurgulayan Çelik, mevcut sisteme göre ÖSS'ye hazırlanan öğrencileri de rahatlatarak, 'Ama öğrencilerin şunu iyi bilmelerini istiyorum. Bu sene bir düzenleme yapılsa bile ÖSS'nin yapısı değişmez. Soru stili değişmez. Değişirse zaten çocuklar çok büyük haksızlığa uğramış olur. Önümüzdeki yıldan itibaren uygulanmak üzere böyle bir düzenleme yapılabilir' diye konuştu.
Kaynak: İnternethaber