Oyunda, 1402 yılından itibaren Osmanlı İmparatorluğu'ndaki karakterler, obje ve binalar, hasım ve hısım devletler yer alıyor. Dünyada ilk kez karakterleri ölebilen oyunda oyuncu seçtiği devleti kendi yönetiyor.

Beyin takımını genç Türk yazılımcıların oluşturduğu ekip, Osmanlı Devleti'nin 1402 yılından yıkılışına kadarki dönemini anlatan üç boyutlu 'Osmanlı Medeniyeti' adlı strateji oyunu geliştirdi.

Proje Yöneticisi Gürcan Serbest, bu projeden önce Türkiye'de geliştirilmiş tamamıyla yüzde 100 Türk yapımı bir proje olmadığını söyledi. 'Herkesin en iyi bileceği olgu, tanıdığı olgudur. Biz de Osmanlı olgusunun geçmişte birebir içinde olduğumuz için en iyi anlatabileceğimizin Osmanlı medeniyeti olduğuna karar verdik' diyen Serbest, 'Avrupa veya Amerika'da gerçekleşen, 4 saat bile sürmeyen savaşlar, yüzlerce oyunda tema olarak işlendi. Bu oyun ise, biz bir Türk olarak özgeçmişimizi neden anlatmayalım sorusunun cevabıdır' dedi.

TARİHİ BUGÜNE TAŞIDIK

Gönüllü 21 kişinin geliştirme ekibinde görev aldığını ve yaş ortalamasının 22 olduğunu söyleyen Gürcan Serbest oyunun, gerçek zamanlı bir strateji oyunu olduğunu vurgulayarak, şu bilgileri verdi: "Temel amaç, 1402 yılından başlayarak Osmanlı medeniyetini tüm detayıyla işlemek. Osmanlı ile sınırlı kalmadık. Bu oyunda, Osmanlı'daki tüm karakterler, objeler ve binalar ile ilişkide olunan hısım ve hasım devletlerin tamamı yer alıyor. Oyuncular, bu devletleri seçerek oyunu yönetiyor. Oyunumuz 2011'de piyasada olacak.

Korsanla mücadele için de 5 TL'ye pazara sürülecek."

Karaktere ömür biçtik

Gürcan Serbest, oyunda kullandıkları 'Piyocix' adı verilen “kader motoru” kavramının dünyada bir ilk olduğunu belirtti. Kader motorunun oyunda farklı senaryolar üretmekle kalmadığını, oyundaki her bir karaktere bağımsız karakteristik özellikler kazandırdığını anlatan Serbest, “Örneğin, bundan önceki benzer oyunlarda karakterlerde ömür kavramı yoktu. Bu oyunla beraber, her karakterin bir ömür kavramı olacak ve bu ömür uzayıp kısalabilecek. Karaktere ayrıca akçe üzerinden aylık belli bir maaş vereceğiz. Karakter ailesinin masraflarına harcayacak. Ekonomik sıkıntılarına göre mutluluk düzeyinden bahsedecek” dedi. Türkiye'nin ilk 'grafik motoru', 'yapay zeka motoru', 'kader motoru' ve uçuş simülasyonlarında kullanılan 'metar' gibi teknolojilerin bu oyunda ilk defa kullanıldığını anlatan Serbest, şunları söyledi: “Örneğin, Eskişehir civarlarında bir meydan savaşı yapıyorsanız ekranda yağmur yağmaya başladığında camdan dışarı baktığınızda gerçek hayatta da yağmur yağdığına şahit olabileceksiniz.”/yeni şafak