Yasa ve yönetmelikler hiçe sayılarak doçent kadrosuna atanmasına Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu itiraz etti.

Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can’ın, Marmara Üniversitesi (MÜ) Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’na doçent kadrosuna atanmasında, kadro ihtiyacının belirlenmesi, akademik kadro ilanı, başvuruların kabul edilmesi ve jürinin belirlenmesine ilişkin yasal süreç ve mevzuat hiçe sayıldı. MÜ Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu sürece itiraz ederek, usulsüzlükleri tek tek sıraladı.

Anayasa Mahkemesi raportörü olarak görev yaptığı dönemde AKP’nin kapatma ve türban davalarındaki görüşleriyle gündeme gelen Can’ın İstanbul Üniversitesi (İÜ) Hukuk Fakültesi’ne akademisyen olarak atanamamasının ardından Marmara Üniversitesi’ne usulsüz bir şekilde atandığı ortaya çıktı. Fakültenin Anayasa Hukuku Anabilim Dalı’nda doçent akademisyene ihtiyaç duyulmazken, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı’nın görüşünün alınmadan gerçekleştirilen atamada, kadro ihtiyacının belirlenmesi, kadro ilanı, başvuruların kabul edilmesi ve jürilerin belirlenmesine ilişkin yasal süreç ve mevzuatlar göz ardı edildi.

Prof. Dr. Kaboğlu, MÜ Rektörlüğü’ne gönderdiği yazıyla sürece itiraz etti.

‘İhtiyaç yok’ denildi ama...

Yazıda, anabilim dalının talebi olmaksızın doğrudan rektörlük tarafından doçentlik ilanı için sorulan görüşe, “Doçent kadrosuna ihtiyaç duyulmadığı” yanıtı verilmesine karşın ve görüş alınmadan önce gazetelerde kadronun ilan edildiği belirtildi. Yazıda, atama sürecinde oluşturulan jüri için de Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı’nın görüşü alınmadığı ve Prof. Kaboğlu’nun jüri üyesi olduğuna ilişkin yazının Can tarafından kargo aracılığıyla gönderildiği ifade edildi. Yazıda, Can’ın atama sürecinin Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atama Kriterleri Yönergesi’ne ve hukuka aykırı olarak gerçekleştirildiği ifade edildi.

‘Atama süreci hukuka aykırı’

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği Yönetim Kurulu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Can’ın daha önce yalnızca iki doçentin görev yaptığı İÜ’ye ataması yapılacakken üniversite yönetimi tarafından bu sürecin durdurulduğu anımsatıldı. Açıklamada, İÜ’ye yerleştirilemeyen Can’ın bu kez İÜ’de olduğu gibi Anabilim Dalı’nın görüşü alınmadan tamamen hukuka ve akademik teamüllere aykırı olarak MÜ’ye ataması yapıldığı belirtildi.

MAHMUT LICALI/Cumhuriyet