İNGİLİZ askerleri tarafından 1882"de Avustralya"nın Queensland eyaletinde kurulan Ayr kasabasında Türkçe sokak ismi tartışması çıktı. Kasabayı kuran askerler, 1853-56 yılları arasındaki Kırım Savaşı"nda Rus İmparatorluğu"na karşı aynı cephede savaştıkları Osmanlı askerlerinin anısına sokaklara “İsmail, Ömer, Osman, Murad, Sultan” gibi Türk isimleri verdi.

40 yıl boyunca, Ayr sakinleri bu isimleri kullandı. Ancak kasabadan giden gençler Çanakkale"de Osmanlı askerleriyle çarpışırken ölünce kasabalı ayağa kalktı. Ölülerine saygı için de bu kez Türk isimini taşıyan sokakların isimleri değiştirildi. İsmail Street-Wickham Street; Osman Street-Macmillan Street; Ömer Street-Graham Street; Sultan Street-Edward Street olarak değiştirildi.

Ancak kentin ileri gelenleri şimdi bu isimlerin tekrar iade edilmesini istiyor. Ayr Advocate adlı yerel gazetenin haberine göre kasabada yeni yapılan kavşaklara Türkçe isimler verilsin istedi. Eski ismi de Osman olan Macmillan Street"teki bir kavşağa Osman ismi verildi. Ayr Advocate, şimdi bu uygulamanın tekrar başlatılmasını istiyor. / vatan