Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, TBMM"nin gündeminde olan Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) Kanununda Değişiklik Tasarısı"nın önceki gün kanunlaştığını belirtti. 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu"nun 12 Nisan 2000 tarihinde sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlatan erdem, “Kanunda tespit edilen eksiklerin giderilmesi ve yeni ihtiyaçların karşılanması için bu değişiklikler yapılmıştır” dedi.
Son yapılan değişikliklerle kanundaki eksikliklerin giderildiğine işaret eden Aydın Milletvekili Erdem, “Bu değişikliklerle; OSB"lerdeki firmaların ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ticaret,sağlık,eğitim,lojistik ve benzeri faaliyetlerin birlikte planlanması sağlanacaktır. OSB"lerin içerisindeki firmaların küçük ölçekli imalat ve tamiratlarını yaptırabilecekleri işletmelerin OSB"de yer alması sağlanacaktır. OSB imar planı ile ilgili özel-genel mevzuat arasındaki uyumsuzluğun giderilmesi söz konusudur. OSB"lerin Kamu hukuku tüzel kişiliklerinin özelliği olması çerçevesinde niteliğinin "Kamu Kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olarak" belirlenmesi gerçekleşecektir” dedi.
Bu kanunda Aydın"ı ilgilendiren değişikliğin tarım ve hayvancılığa dayalı sanayilerin desteklenmesi olduğuna değinen Erdem, “Tarımsal ürünlerin paketlenmesi, muhafaza edilmesi, pazarlanması ve pazarlama yöntemleri konusunda gerekli teknik destek verilmesi, işletme sanayinin rekabet edebilirliğini artırıcı nitelikte uygun ve kaliteli ham maddenin temini için tarım sanayi entegrasyonunun geliştirilmesi hedeflenmektedir. Besi, süt sığırcılığı, seracılık, çiçekçilik ve benzeri adlar altında tanımlanan Tarıma Dayalı İhtisas OSB"lerinin uygulamadaki mevzuat alt yapısı eksikliği de giderilmiş olacaktır. Örneğin: Daha önce ilan edilen "Köşk Organize Sera Bölgesi" gibi mevzuat alt yapısı olmayan OSB"lerin gerçekleşmesi sağlanacaktır. Önümüzdeki süreçte ilimizde "Organize Sera Bölgelerinin" ve "Organize Hayvancılık Bölgelerinin" oluşması için mevzuat alt yapısı artık gerçekleşmiştir” diye konuştu.
Erdem; kanun değişikliğinin Aydın"ın tarımsal potansiyelinin sanayi ile entegre olarak kaliteli ve verimli üretimler neticesinde ihracat şansını arttıracak imkanları oluşturacağını ümit ettiğini söylerine ekledi.