Orucun vücudumuza faydalarını yazıyoruz, okuyoruz, Ramazan ayında nasıl beslenmemiz gerektiği hakkında bilgiler paylaşıyoruz. Biz de sizin gibi her gün bir şey öğreniyoruz. REEM Nöropsikiyatri Merkezi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz’un anlattıklarına göre oruç tuttuğumuz zaman hafızamız daha iyi kayıt yapıyor! 



- Oruç tutarak birtakım bedeni arzulardan bir süreliğine de olsa uzaklaşıyoruz. Böylece işlerimize daha çok odaklanabiliyoruz. 

- Oruçlu iken bedenimiz lüzumsuz metabolik aktivitelerle uğraşmayacağı için algılama ve öğrenme faaliyetleri artıyor. Hafıza ve belleğimiz daha fazla kayıtlama yapıyor. 

- Mide dolu iken, algılama ve öğrenme minimuma iniyor. Bu noktada yoğun metabolizma faaliyetleri esnasında beyin kan dolaşımı da normale göre azalıyor. Bu ise yeni şeyler öğrenmeyi asgariye indiriyor.
  
- Tarihteki birçok ünlü düşünür ve filozofun sık sık kendilerini günlerce açlığa tabi tutarak fikir ürettiklerini biliyoruz. Bu nedenle az yemenin zihni açtığını ve kişiyi daha mantıklı düşünmeye sevk ettiğini söyleyebiliriz. 

- Damar duvarları, düzensiz ve disiplinsiz beslenme sonucu olarak zaman içerisinde kolesterol parçacıkları ile kaplanarak kan sirkülasyonunu bozuyor. Özellikle dokuları besleyen küçük kapiller damarlar çalışamaz hale geliyor. Dokuların beslenmesi bozulduğu için birçok hastalık ortaya çıkıyor. Hücre yenilenmesi aksıyor, dokuların kendini onarması imkansız hale geliyor. Yaşlanma süreci hızlanıyor ve organ kayıpları oluşuyor.

- Bu nedenle sadece Ramazan’da değil, normal zamanlarda da düzenli oruç tutanlarda lipit ve kolesterol düzeyleri azalacağı için damarlar kendilerini tamir imkanı buluyor.

- Damar lümenleri temizleniyor ve kan dolaşımı rahatlıyor. Adeta kireçle kaplı olan damar cidarları, normal anatomik yapısına dönüyor.

- Rahatlıkla düzenli oruç tutmanın yaşlanmayı geciktirerek kişiyi gençleştireceğini söyleyebiliriz.