Böbrek hastalarına hekimlerine danışmadan oruç tutulmamasını öneren Medline Aydın Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, ramazan ayından önce böbrek hastalarının ilaç uygulamalarının gözden geçirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Ramazan ayının uzun yaz günlerine denk geldiğini ifade eden Ertaş, “Böylece hem aç kalma süresi uzuyor, hem de sıvı ve elektrolitlerin kaybı artıyor. Özellikle kronik rahatsızlığı olan kişilerin birkaç doz tüketmesi gereken ilaçların kullanımında zorluklar yaşanabiliyor.Bu nedenle oruç tutmak isteyen böbrek hastalarının mutlaka hekimlerine danışmaları gerekiyor” dedi.

Özel Medline Aydın Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Cemal Selçuk Ertaş, böbrek hastalarının uyması gereken diyet kısıtlamalarının Ramazan ayında yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Hastaların, iftardan sahura kadar olan sürede sık aralıklarla ve eksiklerini karşılayacak şekilde sıvı ve besin almaları gerekiyor”

BÖBREK TAŞI OLANLAR 2 LİTRE SU İÇMELİ

Üroloji Uzmanı Ertaş, orucun böbreklerdeki taşın büyümesi ve sayıca artmasına de neden olabileceğini hatırlatarak, böbrek taşı düşürmüş ya da böbreğinde taşı olanların iftar ile sahur arasında mutlaka en az 2 litre sıvı almaları gerektiğini ifade etti.

SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN

Böbrek hastaları için en tehlikeli uygulamalardan birinin, sadece akşam saatlerinde beslenip sahura kalkmadan oruca başlanması olduğunu belirten Ertaş, “İdrarla ve sıcak havalarda ter ile çok fazla tuz kaybedildiğinden, böbrek hastalarının ciddi sağlık sorunları yaşayabilir. Ayrıca böbreklerinde aşırı tuz kaybı olan hastaların kontrollerini yaptırarak tuz açıklarını gidermeleri gerekiyor” ifadelerini kullandı.

 

aydinpost-twitter.png aydinpost-facebook.png