Ortaöğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

Değişikliğe göre, doğrudan veya yıl sonu başarı notu ile sınıfını geçemeyen öğrencilerden 9'uncu sınıfta en fazla 3, 10'uncu ve 11'inci sınıflarda ise en fazla 2 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa devam edebilecek.

Yeni ders yılının başlamasına kadar geçen süre içinde yapılan alan seçimi, bundan böyle ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde yapılacak.

10'uncu sınıf sonunda; bir üst sınıfa geçen öğrenciler, yeni ders yılının ilk bir ayı yerine, ders kesiminden itibaren Ortalama Yükseltme ve Sorumluluk Sınavlarının bitimini izleyen 10 iş günü içinde not şartı aranmaksızın alanını değiştirebilecek.

Yıl sonu başarısının tespitine ilişkin yeni düzenlemeye göre, bir dersin yıl sonu puanı, yetiştirme programını gerektiren sebeplerden dolayı iki döneme ait puan bulunmaması halinde yetiştirme programından alınan puanların aritmetik ortalamasından elde edilen puan olacak.

Devamsızlık nedeniyle 12'nci sınıfta başarısız duruma düşen öğrenciler, aynı sınıfı tekrarlayacak. Ayrıca mezun olamayan 12'nci sınıf öğrencilerinden sınıf tekrar etme hakkı bulunanlar da başarısız olunan ders sayısına bakılmaksızın sınıf tekrar edebilecek. Ancak, sınıf tekrar etmek istemeyen öğrenciler, başarısız olunan derslerden sorumluluk sınavı döneminde sınava alınacak.

Ortaöğretimde ortalama yükseltme ve sorumluluk sınavları yeniden düzenlendi.

Buna göre, öğrencilerin ortalama yükseltme sınavları döneminde devam ettikleri ve öğrenim gördükleri sınıfta başarılı ve başarısız olunan en fazla 3 dersten girdikleri ortalama yükseltme sınav sayısı 4'e yükseltildi.

Öğrenciler, önceki yıllardan sorumlu olunan derslerden sorumluluk sınavına alınacaklar. Bu sınavlar, ders kesiminden bir hafta sonra başlayacak ve süresi üç haftayı geçmeyecek.