Erdoğan"ın “Şiddet üzerinden, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yaptığını zannedenler var. Bunlar tabii ki bu sürece karşı çıkıyor. Hatta "şehitler gelsin de biraz daha fazla bağıralım" diye bekleyenler var” sözünün ardından başta Genel Başkanı Deniz Baykal olmak üzere tüm CHP"li milletvekilleri Genel Kurul salonunu terk etti.
Partisinin görüşlerini açıklarken, “Açılım sonunda rant kapıları kapanacak olan istismarcılar var” diyen Erdoğan"ın şehit cenazeleriyle ilgili sözlerine muhalefet milletvekilleri laf attı. Erdoğan “Yok diyorsanız niye bağırıyorsunuz? Yapmıyorsanız niye alınıyorsunuz” karşılığını verdi. Bu sözler üzerine Baykal ve CHP"liler Genel Kurul salonunundan ayrıldı. Erdoğan, “CHP grubuna "güle güle" diyorum. Siz olmadan "laf atılmadığı için" daha rahat konuşurum. Bunların düşünceye tahammülü yok. Bunlar izleyici tribününü provoke edenleri buraya getirenler” dedi.
Erdoğan, açılım görüşmesinin ardından TBMM"deki makamında, bazı bakanlar ve parti yöneticileriyle bir araya geldi. Erdoğan, TBMM"den ayrılırken, gazetecilerin, CHP"lilerin Genel Kurul salonunu terk etmesini nasıl değerlendirdiğini sorması üzerine, “Kendi takdirleridir, bir şey söylemeye gerek yok” dedi.

Baykal, grubuyla salonu terk etmesine neden Erdoğan"ın sözleriyle ilgili olarak gazetecilere şunları söyledi: “Başbakan"ın siyasi nezaket dersi almaya ihtiyacı var. Bu, ne demokrasiye, ne dine, ne imana sığar. Bir başbakanın böyle konuşmaya hakkı yok. Vicdansızlık bu, içime oturdu.”

Baykal: Üzüntü verici bir olay

Baykal, şöyle devam etti: “Üzüntü verici bir olay. Tahrip ediyor, parçalıyor, en ağır ithamları iftiraları yapıyor. "Şehit cenazelerinin gelmesini istiyorlar" diye muhalefete, hiç kimse hakkında konduramayacağı bir ithamı Başbakan utanmadan yapıyor. TBMM kürsüsünde, 70 milyonun önünde bunu söylemesi, kabul edilebilir mi? Böyle bir iftira anlayışla karşılanabilir mi? Yani akıl, izan versin Allah. Çok kaba, zalimce bir iftira. Bu anlayışla "Milli Birlik" sağlanabilir mi? Bir tek Türk vatandaşının dahi bu duyguda olabileceğine ihtimal vermiyorum.”

Türk: Hassas yaklaşılmalı

DTP lideri Ahmet Türk ise yanlış fatura ve söylemlerin toplumda gerginlik yarattığını ve vatandaşların umutlarını azalttığını ifade etti. Açılım görüşmelerini değerlendiren Türk, ortada somut bir şeyin olmadığını, projeler ortaya çıktıkça süreçle ilgili daha doğru yorumlar yapılabileceğini söyledi. Umutlarının kırılmayacağını kaydeden Türk, “İnancımız olmasaydı, bu konuda tartışmazdık” dedi. Türk, yanlış faturalar, yanlış söylemlerin toplumda hem gerginlik yarattığını hem de vatandaşların umutlarını azalttığını kaydederek, bunun için hassas yaklaşmak, süreci iyi kavramak gerektiğini vurguladı.

CHP"liler salonu terk etti

Başbakan Erdoğan"ın “Şiddet üzerinden, şehit cenazeleri üzerinden siyaset yaptığını zannedenler var” sözleri tepki çekti. Erdoğan"ın bu sözleri üzerine CHP milletvekilleri TBMM Genel Kurul salonunu terk etti. /milliyet