TÜSİAD, 16 -17 Mart"taki ABD ziyaretini Ermeni Soykırımı Tasarısı"nın geçmesi nedeniyle erteledi. TÜSİAD Başkanı Boyner, “Bu erteleme stratejimizi Türk dış ilişkileri için en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimiz konusunda pozisyon belirleme adınadır” dedi

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) heyetinin önümüzdeki hafta başında yapacağı ABD ziyareti, Ermeni Soykırımı Tasarısı"nın ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi"nden geçmesi nedeniyle ertelendi.
TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, “Bugün dış politikada Türkiye - ABD ilişkilerine bakıldığında ziyaretin verimli olması önemliydi. Türkiye"nin, ABD yönetimiyle ilişkileri sıkıntılı durumda” dedi.
Boyner, “Bu erteleme şu geldiğimiz noktada kendi müktesebatımızı ve stratejimizi en verimli ve Türk dış ilişkileri için en iyi şekilde nasıl kullanabileceğimiz konusunda pozisyon belirleme adına bir ertelemedir” dedi.
Zaman zaman devletler arasında böyle şeylerin olabileceğini ifade eden Boyner, şunları söyledi:
“Bu tip durumlarda sivil topluma iş düşer. Muadil kuruluşlarla, yönetimlerle belli konuları görüşerek, ilişkileri canlandırma görevi taşır. Fakat gelinen noktada Türkiye"de böyle bir ortamın olmadığını görüyoruz. Diplomaside diyalogsuzluk sürdürülebilir bir durum değil. ABD için de değildir.”

"Diyalogsuzluk çözüm değildir"
Buradaki atmosferin diyaloğa açık olması için yapılması gerekenleri yapacaklarını belirten Boyner, “Gelinen noktada böyle bir sıkıntı var. Yapıcı bir şekilde katkı sağlamak amacıyla yapmamız gerekenleri yapacağız. Diplomaside diyalogsuzluk çözüm değildir” diye konuştu.
TÜSİAD"ın 16 -17 Mart"taki ABD gezisi boyunca ABD Dışişleri Bakanlığı yönetiminin yanı sıra Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ve IMF Başkan Birinci Yardımcısı John Lipsky"nin de aralarında bulunduğu bir dizi görüşme gerçekleştirmesi planlanmıştı.
TÜSİAD Washington Temsilcisi Abdullah Akyüz tarafından yapılan açıklamada da, sözkonusu ziyaretin, bu ziyaretten beklenen yapıcı sonuçların ortaya çıkma olasılığının zayıflaması nedeniyle ertelendiği belirtildi. Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Şu anki ortamın iyileştirilmesine yönelik gerekli adımların atılmasıyla birlikte ertelenen bu ziyaretin bir an önce yapılması umudunu kuvvetle taşıdığımızı ifade etmek istiyoruz.”

Mİlliyet