Almanya Başbakanı Angela Merkel bugün yaptığı açıklamada Euro bölgesi borç krizine hızlı ya da kolay çözüm olmadığını yinelerken problemlerin nedenine karşı mücadele edilmesi gerektiği ve borcun azaltılması gerektiğini dile getirdi.

Avrupa'nın genç işsizlik konusu için yeni reformlara ihtiyacı olduğunu savunan Merkel, AB fonları rekabetçiliği desteklemek için kullanılması gerektğini dile getirdi.

"Monti ve Rajoy önemli reform adımları attı, büyümenin merkezinde yapısal reformlar olmalı" diyenAlmanya Başbakanı Avrupa yatırım bankası sermayesi 10 milyar euro artırılması gerektiğini gelecek AB bütçesi büyümeyi ve istihdamı iyileştirmeyi amaçlamasının önemli olduğunu kaydetti.

En azından 9 AB ülkesinin finansal işlem vergisi ile hareket etmeye hazır olmalarından memnuniyetini dile getiren Merkel, Avrupa'nın güvenilir bankacılık denetlemesine ihtiyacı olduğunu bu karşılık AB'nin Euro bölgesi için ortak yükümlülük ihtiyacı olduğu yönündeki önerilerine katılmadığının altını çizdi.

"Ortak yükümlülük, ancak ulusal bütçeler üzerinde kontroller devreye girdiğinde olabilir" diyerek konuya dair görüşünü bir kez daha vurgulayan Merkel "eğer Almanya aşırı zorlanır ise, Avrupa için öngörülemez sonuçları olur" diyerek de göz dağı verdi.

Almanya’nın ekonomik gücü sonsuz değil, test edilmemesi geretiğine vurgu yapan Alman başbakanı politik olarak şart koşulmuş Euro bölgesi ortak tahvili, Avrupa para birliğinin özündeki hatasını tekrar edeceğine dikkat çekti.

AB liderlerinin reformlar yerine borcun ortaklaştırılmasına odaklanmalarından korktuğunu kaydeden Angela Merkel, "Avrupa para birliği'nin mimarisini onarmamız, borcu azaltmamız gerekli" dedi.