Beyin; cinsel gücümüzden yaşam kalitemize kadar her şeyi etkiliyor. Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Serdar Dağ, 40 yaşından sonra beyinde başlayan değişimle birlikte hayatın nasıl değiştiğine dair sorularımızı yanıtladı...

Orta yaşta aşk beyni yorar mı, yoksa ikinci baharı mı yaşatır?
Orta yaş ile beraber, beynin salınımını ve kontrolünü üstlendiği hormonlarda değişim başlar. Bu değişimin etkilenmediği tek madde, aşk hormonu olan feniletilamindir. Bu hormonun etkisi ile karşı cinse karşı oluşan beğenme, birlikte olma, yanından ayrılmama gibi yoğun duygular üst seviyeye çıkar. Orta yaşta insan, gerek beyin kapasitesi, gerekse vücut fonksiyonları olarak üst seviyededir. Duygular daha mantıklı ve kontrollüdür. Gençlik yıllarından farklı olarak beyinden salgılanan hormonların da etkisi ile, mantık ve duygu paralel seyreder. Yani aşkın gözü pek kör olmaz. Dolayısıyla bu yaşlarda oluşan beraberlikler uzun solukludur.

Yani mantık ağır mı basıyor?
Yapılan araştırmalar, orta yaş beraberliklerinde ayrılmanın çok düşük olduğunu gösteriyor. Aşık olunan partnerle ilişkinin devamlılığında, güzelliğin ve yakışıklılığın yanı sıra beyin yapısı, sosyal ve ekonomik etkenler, ruh ve beden uyuşması da önemli rol oynar. Gençlik yıllarında yaşanan tecrübesizlikler ve hayal kırıklıkları pek olmaz, dolayısıyla orta yaş aşkında ikinci bahar yaşanır.

DAHA ÖZGÜR SEKS
Orta yaşta beyin seksi nasıl etkiler?
Orta yaşta, sanıldığının aksine seks dürtüsünde ve isteğinde azalma olmaz. Hatta beyinde salgılanan hormonların da etkisiyle artma bile olabilir. Kadında menopozla başlayan kadınlık hormonlarındaki değişim sadece üremeyi durdurur, seksi sona erdirmez. Aksine gebe kalma korkusu olmadığı için daha özgün, daha kaliteli ve istekli seks yaşantısı olur. Erkeklerde görülen erkeklik hormonlarındaki değişim ise az da olsa erkeğin seks performansını etkiler ve boşalma sayısını azaltır. Fakat seksin istek ve kalitesi bozulmaz.

Orta yaştaki erkek sekse daha mı düşkün olur?
Erkeklerde bazen seks gücü azalıyormuş gibi yanlış algılama olabilir. Bundan dolayı cinselliğini ispat etmek için daha çok partnerle beraber olma çabasına girerler. Bu, orta yaş bunalımının belirtisidir. Cinsel işlevin başlaması ve kontrolünün merkezi beyindir. Orta yaşta beynin etkisiyle oluşan hormonsal değişimler, gerek sosyal gerekse cinsel açıdan kazanılmış tecrübeler, aşkla birleşirse gençlere göre çok daha iyi bir seks hayatı olur.

TATİLDE İŞ DÜŞÜNMEYİN
Orta yaşta beyin nasıl dinlendirilmelidir?
Orta yaş iş verimi açısından en yoğun dönemdir. Kişi mesleğinde zirveye ve ekonomik güce ancak orta yaşta ulaşır. Bunun için bu dönemi beyin açısından zinde ve sağlık sorunu olmadan geçirmek gerekir. Yoğun tempoda çalışan orta yaş için iyi bir tatil, beyin için en iyi dinlenme yoludur. Tatilde kesinlikle iş düşünmemek ve işle olan irtibatı kesmek gerekir.

Nasıl bir tatil tercih edilmeli?
Güneşli havalarda beyinden insana mutluluk ve heyecan veren maddeler salgılanır. Çıkılan tatilde güneş ve denizin birarada olması beynin dinlemesi için bulunmaz bir fırsattır. Seks dürtüsü artar ve duygusal açıdan heyecan doruk noktaya çıkar. Günümüzde iş yaşantısı, insan yaşamını sürdürmesi için kaçınılmaz olduğundan dolayı, iş stresiyle başa çıkmayı bilmek gerekir. Gerekirse, eğitim ve uzman desteği alınmalı. Kitap okumak, resim, müzik, el sanatı, fotoğrafçılık gibi hobiler edinmek beyni dinlendirir. Spor yapmak ve yeterli uyumak, beynin dinç ve güçlü kalmasını sağladığı gibi olumsuz düşünceleri de yok eder.

SEKS GÜCÜNÜ ARTIRAN GIDALAR
Doğadaki gıdalar bizleri sağlıklı kılmak içindir. Bal, pekmez, saf arı sütü, kuru yemişler, sarmısak, soğan, domates, enginar, kuşkonmaz, maydanoz, saf zeytinyağı ile hazırlanmış salatalar, soya fasulyesi, nane, tarçın ve kivi gibi besinler seks gücünü artırır.

ORTA YAŞA ÖZEL BEYİN SAĞLIĞINI KORUMA MÖNÜSÜ
Orta yaşta nasıl beslenelim ki, beynimiz zinde ve genç kalsın?
Günümüzde kötü beslenmenin beyinde yaptığı tahribat ispatlanmıştır. Orta yaştan itibaren, vücudun besin ihtiyacı da değişir. Gençlik çağında tüketilen besinlerin çoğu, özellikle beyne zarar vermeye başlar. Bundan dolayı bu yaştan itibaren kırmızı etten kaçınıp balık, katkı maddesi ile beslenmemiş tavuk ve et ihtiyacı karşılanmalıdır. Bol oranda yeşil sebze tüketilmelidir. İyi beslenmek beynin sağlığını koruduğu gibi kapasitesini de artırır.

A vitamini: Balık yağı, tereyağı, krema, peynir, yumurta sarısı, havuç, brokoli, patates, yeşil yapraklı ve sarı yapraklı sebzeler, tahıllarda ve kayısıda bol bulunur. Eksikliğinde görme ile ilgili sorunlar oluşur.

B vitamini: Bu vitamin en çok et, balık, yağsız süt, yoğurt, muz, yeşil yapraklı sebzeler ve kuru baklagillerde vardır. Eksikliğinde, beyin ve beynin emirlerini uygulayan sinir sisteminde çeşitli derecede hasarlar oluşur. Özellikle orta yaşta, el ve ayaklarda yanma iğnelenme, duyu kusuru yaşanır. D VİTAMİNİ: Karaciğer, balık, yumurta, tereyağı ve mantarda bulunur. Bu vitaminden vücudun faydalanabilmesi için güneş ışığı gerekir. Eksikliğinde kas, eklem ve kemik ağrıları, kaslarda kuvvet kaybı ve dengesizlik görülür.

E vitamini: En çok havuç, ıspanak, çilek, ceviz, badem, domates, koyu yapraklı yeşil sebzeler, yer fıstığı ve bitkisel yağlarda bulunur. Eksikliğinde dengesizlik, kuvvet kaybı, el ve ayaklarda duyu kusuru oluşur.

Karbonhidratlar: Unlu mamuller, baklagiller, patates, muz ve elma karbonhidrat bakımından zengin besinlerdir. Beynin tek enerji kaynağı olan şeker de bu gruptandır. Ayrıca balık yağlarından, Omega- 3 ve bitkisel yağlardan Omega-6 hayati önem taşır. Bu yağlar bunamaya, baş ağrılarına, konsantrasyon bozukluğuna iyi gelir.

Proteinler: Vücutta protein depo edilmez. Bu yüzden orta yaşta yetersiz protein alımı, hafızayı zayıflatır ve vücut direncini bir hayli kırar.

Su: Özellikle orta ve ileri yaşta yeterli derecede su tüketmemek, beyin fonksiyonlarını yavaşlatır ve şuur bulanıklığına yol açar.

STRESİ LİMON VE NANE İLE YENİN
Hafızayı geliştirmek ve korumak için: Arı poleni, üzüm çekirdeği, A, E, C ve B vitamini, balık, yeşil çay ve baharatlardan biberiye, zencefil, dereotu, fesleğen, gingo biloba, ada çayı ve özellikle kakule beyni canlandırır.

Uyku bozukluğu için: Özellikle B vitamini, bol sebze ve meyve tüketilmeli. Yoğurt ve süt dışında hayvansal gıdalardan kaçınılmalı. Melisa ağırlıklı, içinde anason ve papatya bulunan çaylar uykusuzluğa iyi gelir.

Felce karşı etkili gıdalar: Yağ, şeker ve unlu gıdalardan kaçınmak, balık, tavuk, süt ve yoğurt tüketmek, bol sebze ve meyve yemek, alkolden ve fast food tarzı gıdalardan uzak durmak ve kilo almamak gerekir.

Strese iyi gelen gıdalar: Özellikle B vitamininden zengin gıdalar tüketilmelidir. Badem, tahıl ürünleri, makarna, irmik, zeytinyağlı yemekler, taze süt ürünleri, meyve suları ve balık strese iyi gelir. Fesleğen, limon, nane ve gül suyu da önerilir