Kurşun geçirmez yelek ve kasklı olarak geçen ay Bağdat"a giden Sibel Kulaksız, daha önce görev yaptığı Somali"de omuzlarda karşılanıyordu.

Dünya Bankası"nda başkan yardımcılığına kadar yükselen Kemal Derviş, Atilla Karaosmanoğlu ve halen görevde bulunan Hasan Tuluy"un ardından ilk defa bir kadın dünya ekonomisine yön veren Türkler arasına katıldı. Dünya Bankası ile IMF"de görev alan 250"ye yakın Türk"ten biri olan Kıdemli Ekonomist Sibel Kulaksız, Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesinin sosyal ve ekonomik politikasını yönlendiriyor. Kulaksız"ın son görevi ise, yeniden yapılanan Irak"ın ekonomik ve sosyal kalkınması için reçete yazmak, gelişmeleri yakından görmek için de sırtına kurşun geçirmez yeleği giyerek sık sık bölgeyi ziyaret etmek.

Dünya Bankası"nın Libya"daki programlarını askıya aldığını açıklayan Kulaksız, Mısır ve Tunus"taki çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi. Özellikle sosyal kalkınma ve eğitim alanlarında Dünya Bankası"nın bölgede yürüttüğü programlar konusunda bilgi veren Kulaksız, “Mısır, Libya ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika"yı mercek altında tutuyoruz. Bizim için en temel kriter gıda fiyatları. Gıda fiyatlarındaki iniş veya çıkış hareketlerine göre haftalık raporla aylık bilgilendirme turları düzenliyoruz. Dünya Bankası ve IMF mevcut duruma göre bu bölgedeki rotasını belirliyor” diye konuştu.

GIDA FİYATLARI MERCEK ALTINDA

Dünya Bankası Libya"daki programlarını askıya aldı. Mısır, Libya ve Tunus başta olmak üzere Kuzey Afrika"yı mercek altında tutuyoruz. Çünkü gıda fiyatları bizim için en temel kriter...

IRAK GELİŞECEK, TÜRKİYE SEVİNECEK

Bugünkü görevinin ise Irak olduğunu dile getiren Dünya Bankası ekonomisti Sibel Kulaksız, bu ülkenin ekonomisine yön verdiğini söyledi. Dünya Bankası"nın bu ülkedeki sosyal ve ekonomik kalkınmasını emanet alan Kulaksız, zaman zaman Irak"a giderek reçetesini bırakıyor ve gelişmeleri yerinde izliyor. Irak"ı ziyarette güvenlik nedenleriyle çelik yelek giymek zorunda kaldığını belirten Kulaksız şöyle devam etti: “Buradaki temel kriterimiz yine gıda fiyatları. Raporlamanın omurgasını fiyat artışları oluşturuyor. Irak petrol üretim kapasitesini doldurduğunda önemli bir para akışı sağlanacak. Gelişme var ama daha çok şey yapılacak. Buradaki ekonomik ve sosyal gelişme en çok Türkiye"yi mutlu edecektir.”

Omuzlarda karşılandım

Irak"tan önce çeşitli Afrika ülkelerinde Dünya Bankası adına görev aldığını hatırlatan Kulaksız, bir dönem Türkiye"de olduğu gibi kendisinin de bazı ülkelerde havalimanlarında çalgılarla karşılandığını söyledi. Somali"den sorumlu olduğu dönemde bu ülkeye yaptığı ilk gezide, omuzlara alındığını kaydeden Kulaksız, bunların kendi hayatındaki unutulmazları arasına girdiğini söyledi.

2006 yılında kurulan “Dünya Bankası Grubu-IMF Türk Çalışanları Derneği” başkanlığını yürüten Sibel Kulaksız, WITSA"nın, Dünya Bankası Grubu ve IMF"de çalışan tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve bu kurumlarda Türkiye"nin ekonomik kalkınma konularıyla ilgilenen herkese açık olduğunu söyledi.

250 Türk çalışıyor

WITSA"nın kuruluş amacının, üyeler arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek, bilgi ve deneyim paylaşımı yoluyla üyelerin profesyonel gelişimine katkıda bulunmak, Dünya Bankası Grubu ve IMF"de sosyal organizasyonlar yoluyla Türk kültürünü tanıtmak olduğunu anlatan Kulaksız, derneğin hem Washington D.C."de hem de Türkiye"de ekonomik kalkınma konularında paneller ve konferanslar düzenleyerek entelektüel bilgi paylaşımını desteklediğini ve Türkiye"deki uzmanlarla bir bilgi köprüsü oluşturduğunu kaydetti. 2500"ü Washington"da olmak üzere toplam 10 bin kişinin çalıştığı Dünya Bankası"nda ve 2 bin kişinin görev yaptığı IMF"de ise 250 Türk çalışıyor.

Türkiye