Arap Media Forumu’na katılan tek Türk gazeteci Hayrettin?Turan yazıyor...
 
Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dubai’de düzenlenen Arap ve Batı medyasındaki yönetici, programcı, haber spikerleri, yazarların bir arya geldiği 10. Arap Medya forumunu dünya yakından takip etti. Forumda BAE Başbakanı ve Dubai prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum, Arap dünyasındaki değişimde sosyal medyanın önemine işaret ederek, Arap dünyasının globalleşen dünyanın gerisinde kalamayacağını söyledi.
 
LİDERLERE MEDYA BASKISI
 
Arap dünyasının önemli şirket, vakıf ve enstitülerin birlikte organize ettiği forumda çeşitli başlıklar altında düzenlenen 12 ayrı panelde, sosyal medya, Arap dünyası, Batı ile ilişkiler, İsrail-Filistin barışı, Wikileaks, medyanın rolü gibi konular ele alındı. Gazeteciler forumunda Orta Doğu’daki son siyasî gelişmeleri değerlendirerek, bundan sonra izlenmesi gereken süreç konusunda görüş alışverişinde bulundu.
 
Arap ülkelerinde yönetimi uzun süredir elinde bulunduran liderler üzerindeki medya baskısının giderek büyüdüğü kabul edildi. Orta Doğu’da son derece hareketli günlerin yaşandığını dile getiren tanınmış Arap gazeteciler, Arap ülkesinde ilk defa halk hareketi sayesinde demokrasi rüzgârı estiğini dile getirdi. Gazeteciler, “El Cezire gibi Arap dünyasını sallayan medya kuruluşları gelişmeleri dakika dakika izliyor. Orta Doğu’da birbiri ardına yaşananlar aynı zamanda sosyal medya da tarihin akışını değiştirecek olaylarda aktif rol oynayacağını gösterdi.
 
Küreselleşme ve Facebook, Twitter gibi sosyal medyanın etkisi, gün geçtikçe daha büyük rol oynayacak” denildi.
 
BİLİNÇ OLUŞTURULACAK
 
Arap Medya Forumu’nun organize eden Dubai Basın Kulübü Müdürü Meryem bin Fahd, forumla ilgili olarak gazetemize yaptığı açıklamada en önemli amaçlarının, Arap dünyasında küresel bilinç oluşturma konusunda çaba göstermek ve bunu önümüzdeki yıllarda da devam ettirmek olduğunu söyledi. Meryem, medyanın rolünün önemine değinerek, bu ülkelerin yaşadığı sıkıntılar konusunda kamuoyu oluşturulmasında önemli rol oynadığını söyledi. Medyanın, halkın sesi olduğunu, olmaya da devam edeceğini bildiren Meryem, “Medya tam olarak özgür olabilseydi Orta Doğu’da bugün yaşananlar 20 yıl önce gerçekleştirdi. Medya halkın tercihlerine saygı göstermezse ileri de çok daha büyük patlamalara yol açar. Medya da değişime ayak uydurmalı. Toplumun değişim taleplerine kulak tıkayan, toplumun arzu ve taleplerine duyarsız kalan medya her şeyini kaybedebilir” diye konuştu. Forumun sonunda düzenlenen Arap Gazetecilik Ödüllerini, BAE Başbakanı ve Dubai prensi Muhammed Bin Raşid El Maktum dağıttı.
 
Türkiye artık köprü değil karar verici merkez oldu
 
40 ülkeden 150 medya mensubunun davetli ve Arap dünyasından da binin üzerinde gazetecinin katıldığı forum iki gün sürdü. Dünyaca tanınmış Mısırlı gazeteci Fehmi Hüveydi ise, Türkiye’nin değişen dış politikasının Arap ülkelerinde memnuniyetle karşılandığını ifade etti.
 
Hüveydi, Türkiye’nin Doğu ile Batı arasında artık sadece bir köprü değil; karar verici bir merkez hâline geldiğini de vurguladı. AK Parti hükümetinin Türkiye’de Arap dünyasını marjinal olmaktan çıkardığını vurgulayan Hüveydi, “AK Parti hükümetinin bir duruşu var. Başbakan Erdoğan’ın Davos’ta ne yaptığını hepimiz hatırlıyoruz. Batı’nın politik İslam’a karşı olan tavrını hepimiz biliyoruz. Türkiye bundan farklı bir model oluşturdu. Bu model hem batıda hem de Arap dünyasında memnuniyetle karşılandı. Bu yaklaşım insanların mutluluğu ve refahı için emek vermektedir. Türk halkının Gazze saldırısına verdiği tepki de Arap halklarının dikkatinden kaçmadı. Bütün bu gelişmeler Türkiye ile Arap halkları arasında çok önemli bir köprü kurdu” diye konuştu. Lübnanlı ünlü gazeteci-yazar, tarihçi ve edebiyatçı Samir Atallah, “Türkiye’nin Arap dünyasındaki yeri nedir?” yönündeki sorumuza, “Başbakan Erdoğan’ı çok beğeniyorum. Avrupa’nın hasta adamı Türkiye’yi dünyanın sağlıklı ülkelerinden biri hâline getirdi” cevabını verdi. (Türkiye)