2010 yılında orman yangınları bir önceki yıla göre önemli oranda azaldı. TEMA Vakfı, yangınların çıkmaması için önceden tedbir alan ve yangınları hızlı ve etkin şekilde kontrol ederek söndüren Çevre ve Orman Bakanlığı"nı ve teşkilatını kutladı.
Türkiye"nin içinde bulunduğu coğrafyada, iklimin kurak ve sıcak, yağışların değişken ve toprağın hassas olduğunu ifade eden TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, “Antalya, Muğla, İzmir, Balıkesir"deki yangınlarda akciğerlerimiz yandı. Ormanlık alanların daralmasının önüne geçilmesi, doğal varlıkların, çevre sağlığının korunması, ağaçlandırmanın önemi hakkında Çevre ve Orman, Milli Eğitim, TEMA Vakfı ve halkımızla dayanışma içinde bir farkındalık oluşturma zorundayız. Ülkemiz yangın açısından riskli Akdeniz ülkelerinden biridir. Akdeniz ve Ege sahillerinden İstanbul"a kadar uzanan ve ülke ormanlarımızın yarısına karşılık gelen 12 milyon hektar kıyı bandı, özellikle yaz aylarında orman yangınları açısından tehdit altındadır. Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi verilerine göre; 2009 yılında bin 344 yangın çıkmış, 4 bin 158 hektar orman alanı yanmıştır. 03 Eylül 2010 tarihi itibariyle 2010 yılında bin 212 orman yangını çıkmış, 2 bin 691 hektar orman yanmış, bu yangınların büyük çoğunluğu aynı gün veya ertesi günü kontrol altına alınarak söndürülmüştür” dedi.
Son 2 yılındaki yangın sezonlarını değerlendiren Özdemir, “2010 yılında orman yangınlarında hem adet hem de hektar bazında çok önemli miktarlarda azalma yaşanmıştır. Bu başarı Çevre ve Orman Bakanlığı ile Bakanlığa bağlı Orman Teşkilatı"nın eseridir. Orman yangınlarının çıkmaması için gece gündüz nöbet bekleyen orman koruma memurundan, yangınlara müdahale için canını tehlikeye atan işletme müdürleri ile Çevre ve Orman Bakanı"na kadar emeği geçen tüm bakanlık çalışanlarını kutluyoruz. Ancak, ormanlarımızın yangınlardan korunması konusunda başarılı çalışmalara imza atan Çevre ve Orman Bakanlığı"nı kutlarken, aynı hassasiyeti, 2/B orman alanlarının satılmaması, HES"ler ve madencilik faaliyetleri gibi, ormanlara zarar verecek her türlü faaliyet karşısında göstermesini bekliyoruz” diye konuştu.
Geleceğin kurtarılması adına Türkiye"de ormana, fundalık ve çalılık alanlara zarar verecek her türlü faaliyetin önlenmesi gerektiğine işaret eden Özdemir, şunları söyledi: “Ormanlık alanların genişletilmesi, yangınların, kaçak kesimlerin hiç yaşanmaması için en yüksek seviyede gerekli tedbirlerin alınması, yaygın ve etkin bir iş birliği ile ağaçlandırma faaliyetlerinin sürdürülmesi gerekiyor. 2010 yılında yangınların azalmasında, çıkan yangınların kısa sürede söndürülmesinde, üstün gayretle başarılı olan Çevre ve Orman Bakanlığımız ile bakanlığa bağlı teşkilat çalışanlarını TEMA Vakfı Aydın İl Temsilciliği ve TEMA Vakfı Aydın gönüllüleri adına saygıyla kutlarım”