Araştırmacılar, kadınların tahrik olurken beyinlerinin hangi bölümlerinin aktif hale geldiği inceledi ve hazza giden en az iki ‘yol’ olduğunu keşfettiler.

Bunlardan biri bir kadın yalnız olduğunda ve hayal gücünden yardım aldığında aktif hale geliyor. Diğeri ise bir partner tarafından fiziksel olarak uyarıldığında devreye giriyor.

New Scientist’te yayınlanan, New Jersey’deki Rutgers Üniversitesi’nden Doktor Barry Komisaruk’un öncülük ettiği araştırmada, orgazma ulaşan kadınların MRI sonuçları incelendi ve orgazma ulaşmada hayal gücünün ve fiziksel etkinin rolü araştırıldı.

Bu sırada beynin 30′dan fazla bölümünde aktivite artışı görüldü. Bu bölümler arasında karar alma, güdüleri kontrol etme ve hayal gücü gibi fonksiyonları da kontrol eden prefrontal korteks de bulunuyordu.

Buna karşılık, Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nden Janniko Georgiadis ve çalışma arkadaşları, bir partner tarafından tahrik edilen kadınların beyinlerinin gözlemlendiği benzer deneyler gerçekleştirdiler ve aynı beyin bölgesinin orgazm sırasında ‘kapandığını’ ortaya çıkardılar.

Bu, bir partnerle orgazmın kadının izin verdiği ve farklı bilinç hali duruman ulaştığında gerçekleşiyor. Uzmanlara göre, bunu yapamama durumu, kadının orgazma ulaşmasını engelliyor olabilir.

Georgiadis, “Orgazmın bilinci kapadığını düşünmüyorum, ama onu değiştiriyor. İnsanlara orgazmı hasıl hissettiklerini sorduğunuzda, bir tür kontrolü kaybetme hissini tarif ediyorlar” diyor.

Her iki araştırma, kadın beyninin cinsel hazzı tecrübe etmek için alternatif yollara sahip olduğunu gösteriyor. Bu, yalnız ya da bir sevgiliyle olmalarına göre değişiyor.

Georgiadis şöyle devam ediyor:

“Cinsel olarak uyarılmayı kafasında canlandırmaya çalışmak ile bunu bir partner ile sağlamak arasında muhtemelen bir fark var.”

Uzmanlar, orgazm ile ve prefrontal korteksin rolüyle ilgili daha fazla araştırmanın orgazma ulaşmada güçlük çeken kadınlara yardımcı olabileceğini düşünüyor.