Edinilen bilgiye göre; Turhal ilçesinde yalnız yaşan 67 yaşındaki Semiha Uyar, geçirdiği ani rahatsızlık sonucu devlet hastanesine kaldırıldı. Beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Uyar'ın 3 gün süren yaşam mücadelesi sonucu doktorlar beyin ölümünün gerçekleştiğine karar verdi. Kanada'dan üzücü haberi alarak Turhal'a gelen Sait Uyar, doktorların girişimi sonucu annesinin organlarını bağışlamaya karar verdi. 

Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi'ne organ bağışının bildirilmesi sonucu Erzurum Atatürk Üniversitesi Eğitim Araştırma Hastanesi'nde uzman bir ekip Sağlık Bakanlığı 112 Acil Yardım Helikopteri ile Tokat'a geldi. Turhal Kazova Devlet Hastanesi ameliyathanesinde yaklaşık 4 saat süren operasyon sonucu yaşlı kadının böbrekleri ve karaciğeri alındı. Böbreklerden birisi ambulans ile Samsun'a gönderilirken, diğer böbrek ile karaciğer ise ambulans uçak ile Erzurum'a gönderildi.

"25 BİN BÖBREK 2 BİN KARACİĞER BEKLEYEN HASTA VAR"

Turhal ilçesinde ilk defa yapılan organ naklini değerlendiren Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bülent Aydınlı, Türkiye'ye örnek olabilecek önemli bir bağışta bulunulduğunun altını çizdi. Aydınlı, toplumda organ bağışının yaygınlaşmasını arzu ettiklerini ifade ederek, "Şuan 25 bin böbrek bekleyen 2 bin karaciğer bekleyen hasta var. Bu organın tek bir kaynağı var oda insan. Sadece insandan alabiliyoruz biz bunu. Onun için Türkiye'ye örnek bir davranışta bulundular. Gerçekten bu insanların eli öpülecek insanlar olduğunu düşünüyorum" dedi.

Annesini kaybeden Sait Uyar ise ailesinde yegana kalan tek kişiyi kaybettiğini ve 11 bin kilometre yol geldiğini belirterek, "Annemin vefatı beni çok üzdü yalnız biliyorum ki Türkiye'de özellikle karaciğer hastası, kalp hastası olan insanlar var. Onlar bizim insanlarımız. Birbirimizi sevmeyi öğrenmeliyiz. İnşallah annemin karaciğeri, böbrekleri bir yerlerde birilerine hayırlı olur. Birileri üzerinde onların yüzünü güldürür" diye konuştu. Sait Uyar kardeşinin 20 yaşlarında geçirdiği rahatsızlık sonucu babasının da uzun bir süre önce hayatını kaybettiğini sözlerine ekledi.

Öte yandan hayatını kaybeden yaşlı kadının cenazesi yarın defnedilmek üzere morga kaldırılırken, bağışlanan organlar ise hayat vereceği kişilere umut olmak üzere yola çıktı.