Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Akdeniz Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibinin gerçekleştirdiği Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonunu yere göğe sığdırımadı. Prof. Dr. Ömer Özkan’ın çok önemli bir başarıya imza attığını söyleyen Akdağ’ın açıklamaları şöyle:

YÜZ NAKLİ BÜYÜK BİR BAŞARI: Yüz nakli büyük bir başarı. Kompozit doku nakli yüz, kol, bacak, bunlar çok önemli başarılar. Hem teknik açıdan başarıyı hem de sistemin başarısını gösteriyor. Bu ameliyatlar bir ekip tarafından yapılır. Bir de organın alınması için ailenin razı edilmesi, organın uygun şartlarda hızlı bir biçimde taşınması, bunlar da çok önemli. Organ naklinde en başarılılar; Akdeniz ve Malatya. Malatya karaciğerde çok iyi. Kalpte ise Yüksek İhtisas ve Koşu Yolu. Türkiye’de artık organ nakli mükemmel biçimde yapılıyor.

SİSTEM ADİL İŞLİYOR: Eğer sistem yerli yerine oturmamışsa, operasyonu yapan hekimin başarabileceği bir iş değil organ nakli. Mesela bu organlar Uşak’tan alındı ve anında havayoluyla yerine ulaştırıldı. Organların ulaşması gecikse, şansı da azalır. Bir de sistem çok adil çalışıyor. Kime gidecek bu? Parası olana mı, arkası olana mı gidecek? Böyle bir şey kesinlikle yok. Aslında bunlar bağış konusunda oluşmuş olan duyarlılığın sonuçları.

GEÇEN YIL 3 BİN 500 NAKİL: 2011’de yaklaşık 3 bin 500 organ nakli yapabildik. Bunların içinde canlıdan yapılanlar da var. Bizde hala canlı bağışlar çok yüksek. Türkiye’de bağışlar artık oldukça iyi bir seviyede. Yalnız bizde çok büyük sayıda birikmiş böbrek yetmezliği nakil bekleyen hasta var. Geçmişten gelen bir birikim.

‘Tam gün delinmedi’

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Türkiye’nin ilk yüz nakli operasyonuyla gündeme gelen “yasa delindi” iddialarıyla ilgili olarak, “Orada Tam Gün ile ilgili bir şey yok. Ömer Bey tam gün çalışmıyor. Ama zaten normalde tam gün çalışmayan doktorların üniversite hastanelerinde ameliyat yapmalarını ya da diğer işlemleri yapmalarını yasaklamıyor. Doğrudan bu doktorlar üzerinden fatura yapılmasını yasaklıyor. Tam gün delindi iddialarının bir anlamı yok. Tam günün bir felsefesi var. Tam gün muayenehane ile devletin hastanesi üniversite hastanesi arasındaki para ilişkisini önlemeye yönelik bir düzenleme. Buralarda böyle bir ilişkinin olmadığından eminiz onun için de müsaade ediyoruz. Şeffaf bir biçimde herkesin huzurunda olan işler bunlar. Bir ekibin yaptığı işler. Bir doktorla ilgili değil. Dolayısıyla bir mahsur görmüyoruz” dedi.

vatan