Yıllardır ailesiyle birlikte Didim"de yaşayan Salmon"un 3 organı İzmir"de organ bekleyen hastalara ulaştırılırken, Salmon"un bir böbreği ise daha sonradan belirlenecek bir hastaya nakledilecek.
Bilindiği gibi; İngiltere"nin Londra kenti yakınlarındaki bir kasaba restoran işleten ve emekli olduktan sonra ailesi ile birlikte Didim"e yerleşen İan Salmon; dün sabaha karşı aniden fenalaşarak Didim Devlet Hastanesine kaldırılmıştı. Beyin kanaması ve solunum yetmezliği şikayeti ile bilinci kapalı olarak Aydın Atatürk Devlet Hastanesi"ne sevk edilen Salmon, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştı. Beyin ölümünün gerçekleştiğinin tespit edilmesi üzerine Salmon"un eşi Pat ve kızı Hayley ile görüşen yetkililer, aileyi organ bağışını konusunda ikna etmişti.
Aydın Organ Nakli Organ Koordinatörü Dr. Mehmet Nuri Oğan tarafından Ege Bölge Organ Nakli Koordinasyon Merkezi"nde yürütülen çalışmalar sonrasında, bölgedeki acil ihtiyaç sahipleri belirlendi. Gece geç saatlerde ameliyata alınan Salmon"un karaciğeri, sağ korneası ve bir böbreği Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi"nde acil organ bekleyen ihtiyaç sahibi üç hastaya ulaştırıldı. Ege Bölge Organ Nakli Koordinasyon Merkezi"nde tarafından teslim alınan Salmon"un diğer böbreğinin ise Türkiye genelinde yapılacak doku araştırmaların ardından aciliyet arz eden bir hasta nakledileceği öğrenildi. Salmon"un bağışlanan organları arasında yer alan kalbinin ise, kalp ilaçları kullanıyor olması nedeniyle nakil edilemediği belirtildi.
Hasta yakınlarının büyük bir anlayış gösterdiğini, yerli ve yabancı organ bağışlarının arttırması gerektiğini belirten Dr. Oğan, “Hastamızın karaciğeri, bir böbreği ve bir korneası Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi"ndeki ihtiyaç sahibi hastalara ulaştırıldı. Hastanın vücudundan çıkarılan diğer böbreği ise aciliyet durumuna göre belirlenen bir hastalara nakledilecek. Tahmin ettiğimiz gibi ilaç kalp naklini gerçekleştiremedik. Hiç kimse organ bağışlamaktan çekinmesin. Organlarını bağışlayanlar, bunlara aldırmadan rahatça her ortamda yaptıklarını açıkça söyleyerek örnek olsun” dedi.