BAŞBAKANLIK Yüksek Denetleme Kurulu Başdenetçisi Feryal Canbülbül, Kalkınma Bankası"nda usulsüzlükler tespit etti ve soruşturma istedi. Banka yönetimi, KİT Komisyonu toplantısı öncesi, haklarında olumsuz rapor çıkacağını anlayınca Kurul Başkanı Kalyoncuoğlu"ndan yardım istedi. Kalyoncuoğlu"nun lise mezunu oğlu bir günde bankada işe başlatıldı, raporun kritik bölümleri de çıkarıldı. 

Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu"nun (YDK) halen denetimini sürdürdüğü Kalkınma Bankası"nda yaşanan son atama skandalı, yüksek denetlemede yaşanan organize işleri ortaya çıkardı. YDK Başdenetçisi Feryal Canbülbül, bankada yapılan usulsüz atamaları tespit edip, bunlarla ilgili Başbakanlık soruşturmasına kapı açınca, Kurul Başkanı Sabahattin Kalyoncuoğlu devreye girdi. Kalkınma Bankası yönetimini rahatsız eden tespitler rapordan çıkarıldı. Raporun sansürlenmesine paralel olarak YDK Başkanı Kalyoncuoğlu"nun lise mezunu oğlu Orhan Kalyoncuoğlu da, Kalkınma Bankası Genel Müdürü Abdullah Çelik"in imzasıyla işe başvuru yaptığı gün bankada işe alındı. Ancak skandallar dizisi bununla da bitmedi. Kalkınma Bankası"nı denetleyen YDK Başdenetçisi Feryal Canbülbül, Başkan Kalyoncuoğlu"nun imzasıyla görevinden alınarak bir başka göreve verildi.

Bu arada rapor budanarak, KİT Alt Komisyonu"na sıkıntı yaratmayacak şekilde görüşüldü.

Denetimin en üst organı olan YDK"nın Kurul Başkanı Kalyoncuoğlu"nun oğlunun, denetleme sonuçlarıyla ilgili sıkıntı yaşadığı bir sırada Banka Genel Müdürü"nün “olur” uyla usulsüz bir şekilde işe başlatılması ve aynı esnada bankayı denetleyen başdenetçinin görevinden alınması büyük tartışma yarattı.

Yüksek denetimin başkanı

Denetlemenin en üst organı olan Başbakanlık YDK"nda yaşanan skandallar dizisi, Kalkınma Bankası"nın 2009 yılında başlayan ve 2010 yılına sarkan, halen Meclis KİT Komisyonu"nda bulunan raporunun hazırlanması sırasında başladı. Kalkınma Bankası"nı denetlemek üzere görevlendirilen YDK Başdenetçisi Feryal Canbülbül, bankadaki denetimini sürdürürken, yönetimin çok sayıda usulsüz atama yaptığını tespit etti.

Bu atamaların hem Devlet Memurları Kanunu ve diğer kanunlarla belirlenmiş ilkelere hem de Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlükte olan Banka Personel Yönetmeliği"ne aykırı alımlar olduğunu belirledi. Böylece Başdenetçi, Başbakanlık Teftiş Kurulu soruşturmasına da kapı açmış oldu. Ancak Canbülbül"ün bu raporu banka yönetiminde büyük rahatsızlık yarattı. Canbülbül"ün raporunun KİT Komisyonu"na gönderilmesinden hemen önce ilginç olaylar başladı.

Rapor niye budandı?

Denetçinin hazırladığı 2009 yılı raporu, KİT Komisyonu"na gönderilmeden önce prosedür gereği Kurul"da görüşüldü ve Başkan"ın onayına sunuldu. Bu aşamada Kurul tarafından birçok tespitin rapordan çıkartıldığı Komisyon görüşmelerinde anlaşıldı. Raporda Başbakanlık soruşturması istenmesine neden olabilecek ifadeler yumuşatılırken, personel atamalarıyla ilgili bölüm yüzeysel ifadelerle geçiştirildi. Raporda makyaj yapılırken, YDK Başkanı Kalyoncuoğlu"nun oğlu da Kalkınma Bankası"nda işe başladı. Skandallar zinciri bununla da tamamlanmadı. Kalkınma Bankası"nın raporunu yazan Başdenetçi Feryal Canbülbül ise 1 Nisan"da YDK Başkanı Sabahattin Kalyoncuoğlu"nun imzasıyla görevinden alınarak, bir başka göreve verildi. Böylece Canbülbül"ün, 2010 yılına ilişkin denetimi sürerken Kalkınma Bankası denetimlerine son verilmiş oldu. İş yoğunluğu gerekçe gösterilerek görevinden alınan Başdenetçi, alanının tamamen dışındaki enerji denetim grubuna gönderildi.

Başkan Kalyoncuoğlu imzasıyla 2010 yılı programında Kalkınma Bankası"nda görevlendirilmiş olan Canbülbül böylece YDK tarihinde, devam eden bir inceleme sırasında görevden alınıp bir başka gruba gönderilen ilk denetçi oldu.

Ekspres servis: Başvuru yaptığı gün işe aldılar

BANKA kayıtlarına göre; YDK Başkanı"nın oğlu Orhan Kalyoncuoğlu, 9 yıl İncesu Telekom Müdürlüğü"nde İş Kanunu"na tabi işçi statüsünde çalıştıktan sonra 23 Ekim 2009 tarihinde istifa ederek işten ayrıldı. 5 ay boyunca çalışmadı. Tesadüf eseri oğul Kalyoncuoğlu, babasının başında olduğu YDK"nın Kalkınma Bankası"nda sürdürdüğü denetimin en sıkıntılı olduğu günlerde 2 Mart 2010 tarihinde bankaya iş başvurusu yaptı. Oğul Kalyoncuoğlu, banka rutininde görülmemiş bir çabuklukla aynı gün başvurusuna “olur” aldı. Fiilen de 13 gün sonra işe başladı. 15 Mart"ta işbaşı yapan oğul Kalyoncuoğlu"nun bankada işe başlaması, böylece KİT Alt Komisyonu"nun toplantısını yapacağı 18 Mart"tan 3 gün önce tamamlanmış oldu.

Vatan