Keriz silkeleme operasyonu sonrası tutuklanan Borsa’nın ünlü spekülatörü Mecnur Çolak’ın polise verdiği ifadelerdeki şu ayrıntılar dikkati çekti: Son operasyonda 50 milyon dolara yakın kazanç elde ettim. Parayı Bulgaristan’a gönderdim. Bu benim son işimdi. Yaşamıma artık Bulgaristan’da devam etmek istiyorum.
 
Derinliği çok fazla olmayan hisseleri seçip manipülasyon yaparak 100 milyon liralık haksız kazanç elde ettiği tespit edilen ‘Borsa Çetesi’nin lideri olmakla suçlanan Mecnur Çolak, iki hafta önce tutuklanarak Metris Cezaevine gönderildi.
 
Toplam 52 kişiden oluşan bir suç örgütünün lideri olmakla suçlanan eski futbolcu Mecnur Çolak’ın tutuklanmadan önce sergilediği rahat tavırlar ve yaptığı açıklamalar ise savcı ve polisleri şaşırttı.
 
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı ve İstanbul Emniyeti Mali Şube Müdürlüğü’nün birlikte gerçekleştirdiği ‘Keriz Silkeleme 3’ operasyonu kapsamında tutuklanan Çolak verdiği ifadede, “Borsayı seviyorum, burada çok büyük fırsatlar olduğuna inanıyorum” derken manipülasyon yaparak 50 milyon dolara yakın kazanç elde ettiğini de itiraf etti.
 
Rahat tavırları ve “Bu benim son işimdi, yaz tatilimi cezaevinde geçireceğim ama ne yapalım o kadar da olur. Çıkınca Bulgaristan’a gideceğim ve organik tarım yapacağım” sözleriyle herkesi şaşırtan Çolak, parasını son anda yurtdışına çıkardığını da açıkladı. Serbest kalır kalmaz Bulgaristan’a gideceğini ve yaşamını bundan sonra orada sürdüreceğini anlatan Çolak’ın operasyon kapsamında tutuklanan Hare Dinçer ile de evlenmeyi planladığı ortaya çıktı.
 
Türkiye spor dünyasını sarsan ‘Şike Skandalını’ tartışırken, finans piyasaları başrollerinde eski futbolcuların yer aldığı ‘Keriz Silkeleme Operasyonunu’ konuşmaya devam ediyor. Toplam 38 kişinin gözaltına alındığı ve 26 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği operasyonun ayrıntıları ise yeni netleşmeye başladı. Edinilen bilgilere göre SPK’nın Sarıyer Cumhuriyet Savcılığı’na yaptığı suç duyurusu üzerine başlatılan operasyonda polis suç örgütünün yapılanmasını yaklaşık bir yıl süren teknik ve fiziki takibin ardından netleştirdi. Buna göre küçük yatırımcıları manipüle ederek kısa zamanda büyük kazançlar elde eden suç örgütü toplam 52 kişiden oluşuyor. FB’li eski futbolcu Mecnur Çolak ve İstanbul Altın Borsası eski başkan yardımcısı Mehmet Uğurlu, örgütün liderliğini yapıyor. Uğurlu’nun sermaye piyasa- larında çok ciddi bir ağırlığı bulunduğu ve nüfuz yoluyla etki sağladığı öne sürülüyor.
 
GarantiBank International’a 200 milyon euroluk sendikasyon
 
GARANTİ Bankası’nın yüzde 100 iştiraki olan GarantiBank International N.V, 200 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi aldı. Konuya ilişkin yapılan açıklamada, Garanti Bankası’nın yüzde 100 iştiraki olan GarantiBank International N.V, dış ticaretin finansmanında kullanmak üzere 200 milyon euro tutarında sendikasyon kredisi aldığı belirtildi. Bir yıl vadeli kredinin toplam maliyeti, Euribor yüzde 1.10 oldu. Bankanın açıklamasında, hedeflenen tutar olan 150 milyon euronun üzerinde taleple karşılaştığı kaydedildi. Söz konusu krediye ilişkin sözleşme Amsterdam’da imzalandı.
 
18 banka katıldı
 
Açıklamaya göre, GarantiBank International’in sağladığı sendikasyon kredisine 8 ülkeden 18 banka katıldı. 18 bankanın katılımıyla, Standard Chartered Bank, Wells Fargo Bank N.A. ve ING Commercial Banking koordinatörlüğünde gerçekleştirilen işlemde Standard Chartered Bank, Wells Fargo Bank N.A, ING Commercial Banking, HSBC Bank plc, Barclays Capital ve Commerzbank Aktiengesellschaft ‘Yetkilendirilmiş Lider Düzenleyici’ olarak yer aldı.
vatan gazetesi