Sağlık Bakanı Recep Akdağ, organ nakli merkezlerinin bünyelerindeki yerel etik kurulların onay verdiği akraba dışı nakillerin durdurulduğunu açıkladı. Organ nakli ticaretinin önlenmesi amacıyla dün toplanan Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Bilimsel Danışma Kurulu'nun aldığı kararları açıklayan Bakan Akdağ, Bilim Kurulunun, hastanelerin bünyesindeki yerel etik kurulların onay verdiği nakillerin durdurulmasını kararlaştırdığını bildirdi.

ÖNCEKİ KARARLAR İPTAL

Akdağ, 'Artık yerel etik kurullar akraba dışı nakiller için karar veremeyecek. Daha önceki kararları artık geçerli değil' diye konuştu. Bugüne kadar hastanelerin etik kurullarının gerekli incelemeyi yaparak, menfaat ilişkisi bulunmadığına karar verdikten sonra nakil kararı aldığını hatırlatan Akdağ, bundan sonra incelemenin sırasıyla yerel etik kurul ve bölgesel etik kurullarda yapılacağını, nihai kararı da Ulusal Koordinasyon Kurulu'nun vereceğini söyledi.

İHMALE AĞIR YAPTIRIM

Organ naklinden menfaat sağlayan sağlık kuruluşu ya da personeli olursa bunların daha ağır bir yaptırımı olacağını söyleyen Bakan Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Yasaya aykırı organ nakli yaptıran insanı birazcık anlayabiliyor, 'çaresiz kalmış' diyorsunuz, ama buna komisyonculuk yapanlar, hele hele hastanelerden veya etik kurullardan buna karışanlar olursa çok ağır yaptırımlarımız olacak. Bu husus şu anda müfettişlerimiz tarafından inceleniyor." Akdağ, böyle bir işe karışmış kuruluşlar olursa organ nakil yetkilerini derhal ellerinden alınaklarını ve savcılıklara gerekli suç duyurularının hemen yapılacağını kaydetti.


Satılık böbrek haberlerine tepki

Afyonkarahisar'ın Kışlacık köyü sakinleri, “tek böbrekli köy, satılık böbrek” haberleriyle gündeme gelen köyde dört-beş kişinin yaptığını belirterek, bu olayı tüm köye mal eder şekilde yapılan haberlere tepki gösterdiler./yeni şafak