Türk Kızılayı Orta Karadeniz Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Türkiye'de kadın kan bağışçısı oranının yüzde 8 olduğunu bildirdi.

Ordu Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen bir seminere katılmak üzere Ordu'ya gelen Dr. Yıldırım, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, Türkiye'deki kan bağışı konusunda bilgi verdi.

Gelişmiş ülkelerde kan bağışının cinsiyete göre dağılımında kadınların kan bağışındaki oranının yüzde 30 olduğunu belirten Yıldırım, ''Ancak maalesef ülkemizde kadın kan bağışçılarımızın oranı yüzde 8, erkek kan bağışçıların oranı ise yüzde 92. Yaşamı kadınlarımızla beraber paylaşıyoruz. Kan bağışı konusunda da kadınlarımızın daha iyi organize olmalarını, kan bağışına daha duyarlı olmalarını bekliyoruz'' dedi.

Türk Kızılayı'nın, kan ihtiyacını karşılamak için ülke genelinde yoğun şekilde çalıştığını ifade eden Yıldırım, ''Kanın acil değil sürekli ihtiyaç olduğunu vurguluyoruz. Çünkü sürekli tedavi gören hastalarımız var. Bu hastaların tedavilerinde kan ve kan ürünleri kullanılmakta'' diye konuştu.

Yıldırım, kış döneminde soğuk hava nedeniyle kan bağışında azalma olduğunu kaydederek, kış dönemlerinde de kan ihtiyacının devam ettiğinin unutulmaması gerektiğini belirtti.