Sağlık Bakanlığı duyulan ihtiyacı karşılamayan organ bağışları nedeniyle harekete geçti. Bakanlık üç yeni uygulamayı başlatmaya hazırlanıyor.
 
"Aile Puan Sistemi" olacak
 
Aile Puan Sistemi ile organ bağışı yapan hastanın ailesi nakil için önceliğe sahip olacak. Yaşamını yitiren hastanın organlarını bağışlayan aileden, ileride organ nakline ihtiyaç duyanlara ek puan verilecek. Böylece organ bağışı yapan ailenin hastası, nakil için önceliğe sahip olacak.
 
"Şartlı Bağış Sistemi" getiriliyor
 
Uygulamalar arasında "Şartlı bağış" da var. Organ bağışı yapmak isteyen biri, ailede nakil bekleyen başka hastaya nakledilmesi şartını öne sürerek organlarını bağışlayabilecek. Ailesinde vericisi olmayan hastalar için bir havuz oluşturulacak ve bu havuza kayıtlı kişiler arasında çapraz bağış da yapılabilecek.
 
"Çapraz Bağışçı Havuzu" oluşturulacak
 
Organ bağışının artırılması için öngörülenlerden bir diğeri de "Çapraz Bağışçı Havuzu" oluşturulması. Örneğin böbrek hastalarında çoğu zaman aileden biri bağış yapmak istiyor ancak doku uyumu yoksa bu mümkün olmuyor. Bu tür hastalar için bir havuz oluşturulup aynı durumdaki bir başka hastanın vericisi ile çapraz bağış yapılması mümkün olabilecek.  
 
Organ mafyasının da önüne geçilecek
 
Bu düzenlemenin organ mafyasına son vereceği ümit ediliyor. Bakanlık aynı zamanda canlı organ vericilerini de takip edecek, bu kişilerden hayatını kaybedenlerin ölüm nedenleri sorgulanacak.
 
Sağlık Bakanlığı organ nakil merkezlerini de sıkı takibe alacak. Yılda belirli bir sayının altında nakil yapan merkezler önce uyarılıp, ikinci yıl bunun tekrarlanması halinde ise faaliyetine son verilecek.
cnnturk