Türk turizminin ilk kalesi olarak bilinen ancak son 10 yıldır büyük sancı yaşayan Kuşadası turizminde yeniden umut sinyalleri belirmeye başladı. Yaşanan olumsuzların ardından Kuşadası"nı terk eden tur operatörleri özellikle Kuşadası Ticaret Odası tarafından uluslar arası turizm fuarlarında son 3 yıldır sürdürülen etkili tanıtım çalışmalarının ardından birer birer Kuşadası"nı yeniden kataloglarına almaya başladı. Kuşadası"nda yıllardır gelmeyen Alman turistler bu yıl yeniden otellerdeki yerlerini alırken, Hollandalı, Belçikalı, İsviçreli, İskandinav ve Rus turist sayısında da belirgin bir artış yaşanmaya başlandı. Şu ana kadar, Almanya"dan FTI, LTUR, SCHAUINSLAND, Rusya"dan Tez Tour, Mosttravel, İngiltere"den First Choice, İsviçre"den Bentour ve İskandinav Ülkelerinden Nazar Tour ve Turkie Expert isimli tur operatörleri Kuşadası"nı kataloglarına alarak, İzmir"e direk uçuşlar düzenleyip, bölgeye turist getirmeye başladı.
Kuşadası"nın en büyük turistik tesislerinden biri olan 5 yıldızlı Korumar Otel De Luxe"ün Genel Müdürü Tacettin Özden, Kuşadası ve Ege Bölgesi turizmi açısından iyi bir sezonun başladığını belirterek, “İyi bir sezon başladı. Önceki yıllara oranla çok daha iyi bir sezon geçeceğini düşünüyorum. Genel olarak tüm pazarlarda artış var “ dedi. Özellikle Rus, İngiliz ve Hollanda pazarlarında bu artışın daha belirgin olduğunu kaydeden Korumar Otel De Luxe Genel Müdürü Tacettin Özden, “Biz otel olarak Belçika ve Hollanda ağırlıklı çalışıyoruz. Alman pazarı da uzun yıllar süren bir düşüşün ardından, bu yıl artışa geçti. Bu pazarda Kuşadası ve Ege Bölgesi olarak sorunlar yaşanıyordu. Aynı oranda Rus pazarında da Rusya, Belarus ve Ukrayna"da önemli bir artış var. Bu ülkelerden İzmir"e Adnan Menderes Havalimanı"na direk uçuşlar başladı. Daha önceden Kuşadası"na turistler Bodrum üzerinden geliyordu ve İzmir"e direk uçuşlar yoktu. Ayrıca, Sun Express"in İzmir"i seçmesi ve Almanya, Hollanda ve İsviçre"den direk uçuşlar var. Yaz-kış direk uçuşlar var. Bu da Kuşadası ve Ege Bölgesi"ndeki turizm artışına önemli katkı sağladı. Bölgeye, direk uçuşlar olması çok önemli" dedi.
Bunların yanında, Kuşadası bölgesinde otellerin kendilerini yenilemeye başladığını ve yeni yatırımlar olduğuna dikkati çeken Özden, "Bu da Kuşadası turizminde yaşanan artışı olumlu yönde etkiledi. İzmir Adnan Menderes Havaalimanı"nın en önemli ayağı Kuşadası. Tur operatörleri ve turistler yeniden Kuşadası"nı tercih etmeye başladı. Kuşadası Bölgesi"ne yeniden dönüş başladı. Önemli tur operatörlerin gelmesi daha önce bölgeyi terk etmiş olan TUI ve Neckermann gibi tur operatörlerinin geri gelmesinin de habercisi. Almanlar ve gelen turistler memnun olarak bu yıl Kuşadası"ndan ayrılırsa, diğer tu operatörleri de bölgeye gelir. Türkiye"ye en çok Rus turist getiren Tez Tour"un Kuşadası"nı listeye alması ile diğer Rus tur operatörleri de bölgeye gelmeye başlayacak. Bu gelişmeler de Kuşadası turizmi açısından çok önemli" dedi.
Bu arada, Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, Kuşadası"nın Türk turizminin ilk kalesi olduğuna dikkati çekerek, turizmde yaşanan düşüşün önüne geçmek için 3 yıldır etkili bir tanıtım çalışması yaptıklarını ve tüm uluslar arası turizm fuarlarına katıldıklarını söyledi. Planlı ve bilinçli bir çalışmanın yanında otellerin de kendilerini yenileyip, yeni yatırımların gelmesiyle daha önceden bölgeden çekilen ve hiç gelmeyen tur operatörlerinin Kuşadası"na dönüş başlattığını kaydeden Kuşadası Ticaret Odası Başkanı Serdar Akdoğan, “Almanya"dan FTI, LTUR, SCHAUINSLAND, Rusya"dan Tez Tour, Mosttravel, İngiltere"den First Choice, İsviçre"den Bentour, İskandinav Ülkelerinden Nazar Tour ve Turkie Expert gibi önemli tur operatörleri yeniden Kuşadası"nı tercih etti. Gelen turistleri memnun etmemiz durumunda özellikle diğer Alman ve Rus tur operatörleri de Kuşadası"na gelmek zorunda kalacak" dedi. Yeniden yapılanan Kuşadası turizminde turistik tesis sahipleri ve esnafa büyük görevler düştüğünü kaydeden Serdar Akdoğan, “Yeni süreçte gelen her turisti memnun ederek Kuşadası"ndan göndermeliyiz. Herkes üzerine düşeni yapmalı ve geçmiş yıllarda yaşanan olumsuzluklar tekrarlanmamalıdır “ diye konuştu.