Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı bünyesinde Ankara Gölbaşı'nda bulunan Köpek Eğitim Merkezi'nde( KEM) eğitilen ve ağırlıklı olarak narkotik ve bomba aramalarında kullanılan yaklaşık 300 köpek bulunuyor.

ZARAR GÖRMEMELİLER

KOM Daire Başkanlığı'nda önemli operasyonların baş mimarı olan özel eğitimli polis köpekleri için çelik yelek almaya karar verildi. KEM yetkililerinin talebi doğrultusunda harekete geçen yetkililer, konu ile ilgili olarak Emniyet Genel Müdürlüğü'ne brifing verdi. Brifingde köpeklerin özellikle uyuşturucu ve bomba operasyonlarında polisin en büyük yardımcısı olduğu belirtildi. Çok uzun ve yorucu eğitimlerin ardından göreve başlayan köpeklerin zarar görmesini istemeyen yetkililer, KEM'in talebine olumlu cevap verdi. Maliye Bakanlığı'ndan alınan ek bütçe ile önümüzdeki günlerde çelik yelekler için ihaleye çıkılacağı öğrenildi. Uzmanlar ilk olarak 2007'de Rusya'da eğitimli polis köpekleri için çelik yelek üretildiğini bildirdi. Çelik yelekler için ön hazırlığın tamamlandığı da belirtildi.

BİNLERCE KÖPEK EĞİTİLDİ

Emniyet Genel Müdürlüğü terörle mücadelede özel harekât polislerine destek olarak eğitimli köpeklerin kullanılması konusunda da çalışma başlatmıştı. Bu kapsamda alınacak köpek çelik yeleklerinin ilk etapta kırsal alanda özel harekât polisleri ile görev yapacak köpeklere giydirilmesi ön görülüyor. KOM Daire Başkanlığı bünyesinde Ankara Gölbaşı'nda kurulan KEM'de bugüne kadar yaklaşık bin 300 köpek eğitildi. Özellikle narkotik operasyonları ve bomba aramalarında kullanılan köpekler İstanbul başta olmak üzere sınır bölgeleri ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kullanılıyor. Eğitim masrafları yaklaşık 120 bin lira olan köpeklerin eğitimleri 2.5 ay ile 1.5 yıl arasında değişiyor. Asayiş uygulamalarında kullanılan köpekler 2 buçuk ay, uyuşturucu ve bomba eğitimi alan köpekler 8 ay, koku eğitimi verilen köpekler ise 1.5 yıl eğitim görüyor.