Türkiye-Irak sınır hattında bulunan Şırnak ve Hakkari'nin kırsalında yer alan derin vadiler ve sarp kayalıklarda yaklaşık 5 bin askerin katıldığı arazi arama ve tarama operasyon devam ederken, aynı amaçla Van ve Tunceli kırsalında operasyonların yapıldığı belirtildi. Geçmiş yıllarda kış üstlenmelerini mağaralarda geçiren teröristlerin artık riskli olduğu gerekçesiyle mağaralara girmedikleri, yerde kazdıkları ve üstünü kapattıkları sığınaklarda kışı geçirdikleri belirtildi.
 
Hakkari ve Şırnak sınır hattında yer alan ve PKK'lıların barınıp kış üstlenmesi için hazırlık yaptığı 15 bölgenin geçici güvenlik bölgesi ilan edilerek buradaki yaylaların boşaltılması ardından bir hafta önce 5 bin asker ile başlayan operasyonlar devam ediyor. Bölgede bulunan Kayseri ve Bolu Hava İndirme Tugaylarından uzman askerlerinde katıldığı operasyonlar Kato ve Şine Dağları'nda yoğunlaşırken, hedefin PKK'nın kış üstlenmesini boşa çıkarmak olduğu belirtildi.
 
Havaların soğumaya başlaması, yağışlarla birlikte arazide harekat kabiliyeti sınırlanan ve kış üstlenmesi için hazırlık yapan teröristlerin bu hazırlıklarına darbe vurmak ve PKK'lıların yeraltına inmesini engellemek için yapılan operasyonda, çok sayıda barınak ve sığınak bulunarak imha edildi. Tonlarca gıda maddesi ve lojistik destek malzemeleri ele geçirildi. Askerlerin aynı amaçla Van'ın Çatak ilçesi kırsalı ile Tunceli'nin kırsalında da operasyon gerçekleştirdiği, operasyondan sonra yaptığı arazi arama ve tarama faaliyetinde derin vadiler ile sarp kayalıklarda teröristlere ait sığınak ve barınakları tespit etmeye çalıştığı belirtildi.
 
KIŞ ÜSTLENMESİ NEDİR?
Doğu ve Güneydoğu'nun kırsalında ilkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde hareket halinde olan ve sürekli yer değiştiren PKK'lı gruplar, kış mevsimi gelmeden "Kış üstlenmesi" adı verilen hazırlıklar yaparak bulundukları ve kendilerine göre güvenli olan alanlarda sığınak ve barınak kazıyor. Geçmiş yıllarda kış üstlenmesi için mağaraları kullanan ancak, bu mağaralara havadan helikopterlerle yapılan saldırılarda büyük kayıplar veren PKK'lılar, artık mağaralarda kış üstlenmesi yapmazken, yerde kazdıkları ve üstünü kapattıkları barınaklarda yaklaşık 3-4 ay saklanabiliyor. Sonbaharda kazdıkları barınak ve sığınaklara gıda malzemesi ve jeneratör gibi malzemeleri taşıyan PKK'lıların sadece temel ihtiyaçlar için bu barınaklardan çıktıkları ve yeniden buralara girdiği bildirildi. 5 ve 10'ar kişilik gruplar olarak bu sığınaklarda kalan PKK'lıların, kış ayları boyunca ideolojik eğitim yaptıkları belirtildi.
 
Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir yandan hava operasyonu ile PKK'lıların Kuzey Irak'taki kamplardan Türkiye'ye giriş ve çıkışları engellemeye çalışırken; diğer yandan ise, geçmiş yıllardan farklı olarak ilk kez örgütün kış üstlenmesinin hedefleyen operasyonların sürdüğü belirtildi