DTP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yaptığı operasyonların çözüm olmadığını ve Türkiye'de yaşanan temel sorunlardan birisinin de güvenlik sorunu olduğunu öne sürdü. Tuncel, insanların artık kendilerini çok güvende hissetmediklerini iddia ederek, “İstanbul, Diyarbakır, Aydın farketmiyor. İnsanlar, neresi olursa olsun, daha güvenli bir toplumda yaşamak istiyorlar. Bunu da sağlamak siyasilerin sorumluluğudur” diye konuştu.

Sabahat Tuncel, partisinin Aydın İl Örgütünü, ziyaret etti. Yorgun olduğunu söyleyen Milletvekili Tuncel, gazetecilerin ısrarları üzerine yaptığı açıklamada, 2008 yılına şiddet olayları ile girildiğini belirterek, şunları söyledi:
“Şiddet kültürünün günlük yaşamımısa indirgendiği bir dönemdeyiz. Taleplerimiz her zaman, barış, demokrasi ve insan haklarından yana olmuştur. Ancak ne yazık ki, 2008'in ilk günlerinde böyle bir olayla karşılaşmak (Diyarbakır'daki bombalı saldırı) bu dönemde de çözümsüzlük politikalarının bir sonucu olarak açığa çıktı.”

Türkiye'de, özellikle Kürt meselesindeki çözümsüzlüğün, sorunları daha çok derinleştirdiğini gözlemlediğini vurgulayan Tuncel, “Bu konunun çözümü mümkün. Konunun, demokrasi ve insan hakları çerçevesinde ele alınmalı. AKP hükümetinin bu konuda bir projesi olmalı. Partimizin parlamentoda olması, da özellikle Kürt sorununu çözümü açısından bir şans. Bunun iyi değerlendirilmesi ve sorunun gerçekten diyalogla, müzakereyle çözülmesi gerek. Aksi taktirde, sorunlar gün geçtikçe derinleşmekte” diye konuştu.

"SİYASİ BİR KARAR"

Milletvekili Tuncel, gazetecilerin cezaevindeki DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş'la ilgili bir soruya, “Bu Türk siyaseti açısından vahim bir durum. Demirtaş'ın siyaset yapması neden engelleniyor? Partimiz, Türkiye'de demokratik siyaset açısından rol almak istemektedir. Bu yaklaşımlar, Türkiye'deki demokratik siyasetin önünü engellen bir tavırdır. Bunu siyasi bir karar olarak değerlendiriyoruz. Eş başkanımız Demirtaş'ın bir an evvel serbest bırakılmasını ve varsa hukuki sürecin tutuksuz yargılanarak devam etmesini talep ediyoruz. Bu Türkiye'de daha olumlu bir sürecin başlaması açısından iyi olacaktır. Kısacası, gerginlik siyaseti sorunları çözmüyor” diye cevap verdi.

Tuncel, partisinin Aydın'ın Germencik İlçesi'ne bağlı Ortaklar Belde Teşkilatı'ndaki ziyaretinin ardından yaşanan olayların çok fazla abartılmaması gereken küçük bir gerginlik olarak niteledi.