Önceki gün sabah saatlerinde, 'terör örgütü PKK adına propaganda yapmak, kuryelik faaliyetleri ile örgüte eleman ve lojistik malzeme temin etmek' için Türkiye-İran sınırını illegal yollardan geçen bir gruba yönelik "Şafak" adlı bir operasyon düzenlenmişti. Teknik takip sonucu 4 ayrı ilde düzenlenen operasyonlarda, Kuşadası'nda M.Y., E.Y., H.Y. E.C ve S.C isimli 5, Balıkesir'de 4, Ağrı ve Van'da ise 2'şer olmak üzere 13 zanlı yakalanarak gözaltına alınmıştı.
Teknik takibe takılan M.Y., V.Y. ve S.Y. isimli 3 kişiyi daha olayla ilgili olarak arayan jandarma ekipleri, sorgulamaların ardından 5 zanlıyı Kuşadası Adliyesi'ne sevk etti. Ev ve eklentilerinde yapılan aramalarda tabanca, tüfek, mermi, örgütsel propaganda içerikli doküman, cep telefonları ve örgüt için kullanılan bilgisayarlar ele geçirilen 5 zanlı, savcılıktaki ifadelerinin ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Terör örgütüne üye olmak suçundan ifade veren zanlılardan M.Y.,
E.Y., ve H.Y. tutuklanırken; E.C. ve S.C. hakkında ise adli gözetim kararı verildi.
Tutuklanan zanlılar Söke Cezaevi'ne gönderilirken, polis ve jandarmanın Kuşadası Adliyesi önünde geniş güvenlik önlemleri aldığı görüldü.