GENAR Araştırma Eğitim ve Danışmanlık şirketi tarafından yapılan araştırmaya göre halkın büyük çoğunluğu Ergenekon'a yönelik yapılan operasyonu destekliyor. Araştırmaya katılanların yüzde 65.1'i operasyonu siyasi bir operasyon olarak görmü-yor. Katılımcıların yüzde 77'si Ergenekon oluşumunu vatansever bir örgüt olarak görmüyor. Ankete katılanların yüzde 57'si Ergenekon'u darbe yapmak için oluşturulmuş bir örgüt olarak nitelendirdi. Ergenekon'un rejimi korumak için kurulduğunu düşünmeyenlerin oranı yüzde 74 iken, Ergenekon'un terör örgütü olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 37. Yüzde 61'i ise Ergenekon'un çıkar amaçlı bir suç örgütü olduğunu düşünüyor.



2020 DENEK KATILDI

Türkiye-Toplum-Siyaset Araştırması, siyaset sosyoloğu M. Teyfik Göksu ve siyaset bilimci Mustafa Şen yönetiminde gerçekleştirildi. Türkiye genelinde 2020 kişi ile 14 il 47 ilçede yüzde 95 güven aralığı, yüzde 2.3 hata payı ve 07-17 Temmuz tarihleri arasında kantitatif araştırma yönteminin yüz-yüze anket tekniğiyle yapılan 2008 yılı ikinci çeyrek Türkiye Toplum-Siyaset araştırmasıyla ilgili değerlendirmeler içermektedir.


Sizce AK Parti kapatılmalı mı?


Araştırmaya katılanların yüzde 60'ı AK Parti'nin kapatılmasına karşı çıkarken, kapatılmaya AK Partileler'den sonra en çok Saadet Parti'ne ve DTP'ye oy verenler karşı çıkıyor.

AK Parti'nin kapatılmasını isteyenlerin başında CHP'ye ve Genç Parti'ye oy verenler geliyor. Katılımcıların yüzde 45'i AK Parti'nin kapatılması ve Tayyip Erdoğan'a yasak gelmesi durumunda Türkiye'de ekonomik kriz çıkacağını yüzde 29'u ise siyasi kriz çıkacağını, yüzde 27'si ise hiçbir şey olmayacağını düşünmektedir.


Başörtüsü kararı sizce doğru mu?

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 411 milletve-kilinin oyuyla kaldırılan başörtüsü yasağının Anayasa Mahkemesi tarafından iptali halk tarafından yaklaşık yüzde 62'lik kesim tarafından olumlu bulunmamaktadır. Toplumun büyük bölümü Anayasa Mahkemesi'nin bu konudaki kararına katılmamaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin bu kararını “Yargı aracılığıyla Türkiye'de siyasal süreçlere müdahale ve milli iradeye müdahale” olarak algılamıştır.

İran konusunda Türkiye ne yapmalı

Araştırma verilerine göre ABD'nin İran'a olası bir müdahalesi durumunda halkın yüzde 63'ü Türkiye'nin tarafsız kalması gerektiğini, yaklaşık yüzde 33'ü ise İran'ın yanında yer almasını arzu etmektedir. Türkiye'nin ABD'nin yanında yer almasını arzu eden kitle sadece yüzde 4'tür. Bu veriler de göstermektedir ki Türk toplumunda ciddi bir Amerikan karşıtlığı gelişmiştir ve bu karşıtlık büyüyerek devam etmektedir. ABD'nin İran'a saldırısına karşı tavırda AK Parti, Saadet Partisi ve MHP seçmenleri birinci dilimi oluşturmaktadır.

AK Parti'nin oyu genelde yüzde 45, yerelde yüzde 48

'Yarın seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 45'i, AK Parti, yüzde 23.1'i CHP, yüzde 12.8'i MHP, yüzde 5.6'sı DTP, yüzde 2.9'u DP, yüzde 2.9'u SP, yüzde 2.3'ü Genç Parti, yüzde 0.8'i DSP, yüzde 0.1'i ANAP ve yüzde 4.5'i diğer yanıtı verdi.

'Yarın bir yerel seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 48.5'i AK Parti, yüzde 24.3'ü CHP, yüzde 10'u MHP,

yüzde 5.3'ü DTP, yüzde 2.9'u SP, yüzde 2.7'si DP, yüzde 1.9'u Genç Parti, yüzde 0.7'si DSP, yüzde 0.2'si ANAP ve yüzde 3.5'i diğer cevabı verdi.

AK Parti Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılır ve Tayyip Erdoğan'a siyasi yasak gelirse yerine kurulacak parti yine Türkiye'nin birinci partisi olacaktır.


Gülen Türkiye'ye dönmeli mi?

Toplumun yüzde 47.4'ü Fethullah Gülen'in Türkiye'ye dönmesi gerektiğini, yüzde 45.3'ü ise dönmemesi gerektiğini düşünmektedir. Katılımcıların yüzde 65.4'ü Fethullah Gülen hareketinin dini hizmetlerle öne çıkan dindar öğrenci yetiştiren önemli bir hareket olduğunu düşünmektedir. Toplumun yüzde 32.8'i ise Fethullah Gülen hareketinin devleti ele geçirmeye yönelik bir hareket olduğunu, yine yüzde 37.3 ise Fethullah Gülen hareketinin uluslararası güçlerin bir projesi olduğunu düşünmektedir. Araştırma verilerine göre Fethullah Gülen hareketi Türk toplumu tarafından olumlanmaktadır.


Milli takım en güvenilir kurum

Araştırmaya göre Türk toplumu en çok Türk Milli Takımı'na, en az da medyaya güvenmektedir. Siyasilerde ise en çok Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Tayyip Erdoğan'a en az ise Deniz Baykal'a güveniyor.'Güven notunuzu göstermek için 10 puan üzerinden puan vermeniz istense aşağıdaki kurumlara kaç puan verirsiniz? şeklindeki soruya katılımcılar, 8,4 puan Türk Milli Futbol Takımı, 7,5 puan Ordu, 6,3 puan Cumhurbaşkanlığı, 5,9 puan TBMM, 5,7 puan yargı, 5,2 puan hükümet, 3,2 puan medya.