Türk Silahlı Kuvvetleri"nin yaptığı operasyonları da eleştiren Zana, “Türk Silahlı Kuvvetleri"nin Irak"a yaptığı operasyonu işgal olarak görüyorum” dedi.

Kapatılan DEP eski Milletvekili Leyla Zana, DTP"nin 23 Şubat"ta düzenlediği "Demokratik Toplum Kongresi"in açılışında ve sonunda, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde, 2008 Nevruz kutlamalarında ve 2007 yılı Kasım ayında Avrupa Parlamentosu"nda yaptığı konuşmalarla ilgili hakkında açılan 5 ayrı soruşturma kapsamında Diyarbakır"da Cumhuriyet Savcısı'na ifade verdi. Zana, PKK"ya terör örgütü dememeyeceğini vurgulayarak, “Çünkü bir çığlığın sesi olduğuna inanıyorum. Bu nedenle de TSK"nin yaptığı operasyonları kınıyorum. Irak"a yaptığı operasyonu da işgal olarak görüyorum. Gitmemeleri gerektiği kanaatindeyim. Savaş yerine barışçıl çözümler üretmelerini hükümetten, bir bütün olarak da devletten bekliyorum. Operasyonların durmasını istiyorum. Ne Kürt gençlerinin ne de Türk gençlerinin ölmesini istemiyorum. Sorunların barışçıl şekilde çözülmesini istiyorum” dedi.

"ÖCALAN KÜRT HALK ÖNDERİ"

Leyla Zana, PKK"yı terör örgütü olarak görmediğini, bu nedenle Abdullah Öcalan"ı da terör örgütü lideri olarak kabul etmediğini ifade ederek, “Öcalan"ı Kürt halk önderi olarak görüyorum. Bu da 3.5 milyon insanın önder olarak gördüğü kişidir. Bu nedenle kendisine "Kürt halk önderi sayın Öcalan" olarak hitap ettim. Bu şekilde örgütün propagandasını yaptığımı kabul etmiyorum. Bu şekilde halkın iradesine sahip çıktığım kanaatindeyim” diye konuştu.

Leyla Zana, 8 Mart 2008 tarihinde Diyarbakır İstasyon Meydanı"nda dile getirdiği, “Kürt kadını bugün kelimelerle, kuvvetli bir irade ile alınamayacak bir sevgi ile bu merhaleye gelmiş ise, özgürlük hareketinin ve önderinin emeklerini unutmaması gerekir” cümlesiyle ilgili olarak da, “Bu cümle ile Sayın Öcalan"ın kadın haklarına sağladığı katkıların ve Kürt kadınının özgürleşmesine sağladığı katkıların ve insan olma bilincine sağladığı katkıların unutulmaması bilincini istedim” dedi.
Leyla Zana, 2007 yılı Kasım ayında Avrupa Parlamentosu"nda düzenlenen Kürt Konferansı"nda yaptığı konuşma ile ilgili verdiği ifade de şunları söyledi:

“Konuşmamın içerisinde suç teşkil edebilecek her hangi bir ibare, tanım ve konuşma yoktur. Kürt halkı çözüme elveren bu süreçte sayın Öcalan"ın rolünün toplumsal barış ve halkların birlikteliği adına son derece önemli ve etkili bulmaktadır. "Bunu yalnızca Kürtler ifade etmiyor. Türkiye"nin önemli kalemleri çözüm arayışında ilk radikal adımın Öcalan"la varılacak kapsamlı bir mutabakat olduğuna dikkat çekiyorlar" dedim. Konuşmalarında suç teşkil edecek bir husus yoktur.”
DHA