Dün birçok kentte gösteri yapan Alevi kuruluşları Hitler'e benzettikleri Öymen'in istifasını istedi.

Alevilerin, Meclis'te Dersim İsyanı'na yönelik sözleri nedeniyle CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'e yönelik tepkileri artıyor. Çeşitli şehirlerde gösteri yapan Alevi dernekleri CHP teşkilatları önüne siyah çelenk bırakırken, Öymen'in de istifa etmesini istediler. İstanbul Beyoğlu'nde Tunceli ve Alevi derneklerine mensup 500 kadar kişi CHP ilçe binası önünde bir süre oturma eylemi yaptı. “Bak Onur Öymen bak biz ölmedik buradayız. Adolf Hitler. (Onur Öymen)” yazılı pankartlar taşıyan grup, “Irkçı Öymen Irkçı CHP”, “Gün gelecek devran dönecek CHP halka hesap verecek” şeklinde sloganlar attı.

BURASI FAŞİST YUVASI

Polis, Beyoğlu ilçe binası önünde güvenlik önlemi aldı. Grup burada “İşte burası faşist yuvası” şeklinde slogan attı. Denizli'de Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Alevi Dernekleri Denizli Şubeleri Başkanı Erkan Aras, Öymen'in istifasını istedi. Öymen'in milletvekili olduğu Bursa'da yaşayan Tunceliler de Gemlik'te parti binasına siyah çelenk bıraktı. Tuncelililer Derneği Başkanı Yusuf Topçu, Öymen'i Hitler'e benzetti. Diyarbakır'daki 25 sivil toplum kuruluşu da il teşkilatı önüne siyah lastik ayakkabılı siyah çelenk bıraktı. Kalabalık, il yönetimini CHP'den istifaya çağırdı. STK'lar adına açıklama yapan İnsani Hak ve Hürriyetler Derneği Sözcüsü İbrahim Gökdemir, CHP'nin hukuk dışı uygulamaların kaynağı haline geldiğini söyledi.


Öymen'i Hitler'e benzettiler

Mersin'de, DTP, Tunceliler Derneği ve Özgür Demokratik Alevi Hareketi İnsiyatifi üyeleri, CHP İl Başkanlığı önüne siyah çelenk bıraktı. Grup, Öymen'in Hitler'e benzetildiği fotoğraflar taşıdı. Adana'da sivil toplum kuruluşları CHP il binası önüne siyah çelenk bıraktı. Öymen ve CHP, Elazığ'da da protesto edildi. Avrupa Dersim Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Yaşar Kaya, 72 yıl önce bugün bu meydanda Seyit Rıza ve arkadaşlarının hukuk dışı bir şekilde, daha önce onaylanmış boş kağıtlarla idam edildiğini ifade etti. Kaya, 72 yıla rağmen aile yakınlarının ne idam edilenlerin cesetlerini, ne de Seyit Rıza'nın bahsettiği 40 lira ve saatini alabildiklerini anlattı.


Kılıçdaroğlu yüz karası

Alevilerin önde gelen isimlerinden Barış Partisi Kurucusu ve eski CHP Tunceli milletvekili Ali Haydar Veziroğlu Öymen'i eleştirirken konuşmayı alkışlayan CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'na da sert tepki gösterdi: “Dersim katliamı, devletin utanç vesikasıdır. CHP Genel Başkan Yardımcısı olarak 10 Kasım'da, CHP adına parlamentoda yaptığınız konuşmanız, -Tunceli kökenli milletvekilleri dahil- alkışlayanların yüz karasıdır.”/yeni şafak