Maliye Bakanlığı, ticarete konu olmayacak hale gelen mallarda KDV iadesi getirerek ticarette haksız rekabeti önleyen uygulamasında, kötüye kullanımlar nedeniyle geri adım attı. Kayıt dışılıkla mücadelenin kapsamını genişleten Maliye'nin tarihi geçmiş veya kullanılamayacak hale gelen malların KDV indirimi yapılabilmesine yönelik uygulamayı son erdirmesinin nedeni ortaya çıktı. İncelemeler sonucu kot pantolon ve ayakkabı gibi bozulma, miadı dolma özellikleri olmayan ürünlerin de imha edilmiş gibi gösterildiği belirlendi. Bu ürünlerde KDV indirimi yapılırken, piyasada satıldığı da belirlendi.

CEZASI DA FAİZİ DE...

Konuya ilişkin geçmişte verilen özelgeler (mukteza) ve yargı kararlarına rağmen Maliye, 5 Aralık 2009 tarihinde yayımladığı bir tebliğle, kullanma tarihi geçmiş malların artık indirime konu edilmeyeceğini duyurdu. Bu yöntem, zamanaşımı dönemini kapsama ihtimali nedeniyle 5 yıllık geçmişi de ilgilendiriyor. Böylece, geçmişte mukteza verilerek KDV indirme işlemleri, yapılan denetimlerde tespit edilirse mükellefler bu ürünlerin KDV'sini ve bugüne kadar olan faizini ödeyecek. Muktezaların cezayı ortadan kaldıran özelliği nedeniyle ürünle ilgili KDV cezası ödemeyecek.

MİADI DOLMUŞ GÖSTERİLDİ

Süresi dolan ürünler, takdir komisyonu huzurunda imha edilmek suretiyle KDV indirimine tabi oluyordu. İncelemelerde, özellikle gıda ve ilaç sektörü gibi miadı bulunan ürünlerde sık uygulanan ve süresi geçen malların takdir komisyonu önünde imha edilerek KDV iadesi uygulaması yönteminin suistimal edildiği belirlendi.

İMHA EDİLMİŞ SÜSÜ VERİLDİ

Uygulamada, kot pantolon ve ayakkabı gibi bozulma, miadı dolma gibi özellikleri olmayan ürünlerin de imha edilmiş gibi gösterilerek, KDV indirimi yapıldığı, ürünlerin yine piyasada satıldığı belirlendi. Kimi illerde ise yetkili takdir komisyonlarının dahi kullanılmadığı ortaya çıkarıldı.

İNDİRİM SÖZ KONUSU OLMAZ

Maliye Baakanlığı bürokratları, 'Ticari faaliyete konu edildiği müddetçe indirim hakkı var. Zayi olan mallar ticarete konu edilmeyeceği için indirim olmaz' diyerek konunun hukuki kısmına işaret ederlerken, KDV Kanunu'nun 30/c maddesi hatırlatılarak, sadece deprem, sel felaketi ve Maliye Bakanlığı'nın yangın sebebiyle ilan ettiği durumlarda kaybedilen mallar dışında zayi olan mallara ilişkin KDV'nin indirim konusu yapılamayacağının düzenlendiğini belirttiler. Kullanım süresi geçen ve imha edilen malların ise 'zayi' olarak kabul edileceği ve Katma Değer Vergisi'nde indirim konusu yapılamayacağını kaydettiler.

Muktezalar standart olacak

Öte yandan firmalara özel olarak verilen ve ticari faaliyetlerinde karşılaştıkları uygulamalara yönelik 'yorum' niteliği taşıyan ve bugüne kadar yaklaşık 30 bin civarında verildiği tahmin edilen muktezalara da bir standart getirilecek. Muktezalara şeffaflık getirilmesi amacıyla yapılacak uygulamayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ya da Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci bir tanıtım toplantısı ile duyuracak. Bu tanıtımın ardından muktezalar internet ortamında yayımlanacak. Maliye, Gelir İdaresi Başkanlığı'na bunun gibi çok sayıda olayın intikal ettiği belirtti./yeni şafak