İtalya Başbakanı Mario Monti, krizle mücadelenin sürdüğünü, İtalya'nın acil durumunun henüz geçmediğini söyledi. Almanya Başbakanı Angela Merkel de avro krizinin kendilerine eksiklikleri gösterdiğini ifade etti.

Daha önce 17 Şubat'ta buluşmaları planlanan ancak eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un istifa etmesiyle buluşmaları bugüne ertelenen İtalya Başbakanı Mario Monti ile Alman mevkidaşı Angela Merkel, Başbakanlık binası Chigi Sarayı'nda bir araya geldi.

İki lider, bir saat görüştükten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladılar.

İtalya Başbakanı Monti, basın toplantısında, ''(Krizle) Mücadele devam ediyor. İtalya, acil durumu henüz geçmiş değil. Ne Avrupa politikaları açısından bakıldığında ne de kendi iç politikamızdan, rahatlamamız söz konusu olamaz. Mali anlaşmanın imzalanmasından sonra Avrupa Birliği (AB), büyüme politikaları sürecine girecektir'' diye konuştu.

Monti, Merkel ile akut krizin geçmiş gibi göründüğünü ancak rahatlamamaları gerçeği üzerinde durduklarını vurguladı.

Alman Şansölyesi Merkel ile açık ve etkili bir diyalog gerçekleştirdiklerini aktaran İtalyan Başbakan, ''İtalya ve Almanya arasında, büyüme politikalarında, hareketlilik, servisler ve endüstri ağıyla ilgili işbirliği konularında güçlü bir yakınlaşma var'' ifadesini kullandı.

Avrupa Birliği maliye bakanlarının bir araya geldiği ''Eurogrup''un başına geleceği iddiaları sorulan Monti, şu anda İtalya ve İtalyan hükümetiyle ilgilendiği yanıtını verdi.

Monti, iki ülke arasında gelecek yaz İtalya'da, hükümetler arası bir zirvenin yapılacağı bilgisini verdi.

MERKEL MONTİ'Yİ ÖVDÜ
Almanya Başbakanı Angela Merkel ise basın toplantısında, ''İtalya'da, Başbakan Monti ve hükümetinin attığı cesur reformları dikkatle takip ettik'' dedi.

Avrupa'yı etkisi altına alan mali borç krizi karşısında, Avrupa'nın belirli bir yolu katettiğini ifade eden Merkel, ''Önümüzdeki yıllarda üstesinden gelmemiz gereken, aşmamız gereken yeni dağlar olacaktır. Yeniden harekete geçmeliyiz. Asla 'Biz bunu yaptık dememeliyiz'. Her ülke çabalamalı'' diye konuştu.

Tobin vergisi konusunun mart ayı sonunda ele alınacağını söyleyen Merkel, ortak bir yol arayışı üzerinde çalışmaların sürdüğünü anlattı.

''Avrupa'nın geleceği için başlamış olan çalışmaları, ileri götürmeliyiz'' diyen Alman Şansölyesi, büyüme ve istihdam konularında belirlenen hedeflere varmak için başlatılan çalışmalara İtalya'nın da Almanya'nın da bağlı olduğunu bildirdi.

Merkel, Alman otomotiv devi Opel ile İtalyan otomotiv devi FIAT'ın işbirliğine de değinerek, ''İtalyan ve Alman girişimciler arasındaki işbirliğinden heyecan duyarım. Çünkü şu anda ilişkiler son derece iyi'' değerlendirmesinde bulundu.