Klasik müzik dünyası internet canavarını ehlileştirmek için elinden geleni yapıyor.

Son beş yıl içindeki gelişmelere bakıp, "klasik müzik dünyası internetle imtihanından galip çıktı" demek için belki biraz erken ama bu canavarla nasıl savaşılacağını öğrenip savunma araçları geliştirdiği söylenebilir. Naxos, Deutsche Grammophon, Chandos, Hyperion, Onyx internetten satışı önemseyen firmaların başında geliyor. Ama aralarında tartışmasız bir lider var ki o da Naxos. Firmanın Radikal"de de tanıttığımız "Müzik Kütüphanesi"nde www.naxosmusiclibrary.com, firmanın kendi uçsuz bucaksız katalogu dışında 250"yi aşkın klasik kayıt markasının ürünleri de dinlenebiliyor. Ayda 25 ABD doları ödeyip sisteme üye olduğunuz takdirde sayıları şimdilik 50 bini bulan ama her gün büyüyen kocaman bir CD kütüphanesini elinizin altında bulundurma lüksüne sahipsiniz. Naxos, müzik kütüphanesine bireysel kullanıcılar kadar üniversiteler ve konservatuvarları da abone yapmak konusunda çok atak davranıyor. Bu aboneliğin bedeli elbet daha yüksek; ilgilenen okulların Naxos"un Türkiye temsilcisi A.K. Müzik ile irtibata geçmeleri gerekiyor.

Naxos"ta satış yok

Naxos"un hayli kapsamlı Müzik Kütüphanesi"nde satış yok sadece dinleme var. Eğer CD indirmek isterseniz firma sizi Classics Online sitesine www.classicsonline.com buyur ediyor; MP3 formatında müzik indirmek mümkün bu siteden. "Klasik müziği sıkıştırılmış formatta dinleyemem" diyenler için Chandos"un rakip sitesi The Classical Shop"ta www.theclassicalshop.net seçenekler hayli geniş; FLAC, WMA gibi kayıpsız, CD kalitesinde ama hafızada büyük yer kaplayan dosya alternatifleriyle bu site müşterilerini şımartıyor gerçekten. Passionato da yeni ama büyükler arasındaki yerini hızla alan güzel tasarımlı bir site:

http://www.passionato.com Bu saydığım sitelerden bedeli karşılığında klasik müzik parçaları indirebilmeniz mümkün.
www.emusic.com sitesiyse Türkiye"ye kapıyı telif hakları yüzünden hâlâ kapalı tutuyor. Önceleri açıkken sonradan Türkiye"ye kapıları kapayan bir başka majör site daha var ki o da Deutsche Grammophon. DG"nin bu tavrının sebebi hâlâ belli değil.

İzlemek isteyenler için

Müziği dinlemek kadar izlemek de sizin için önemliyse, Berlin Filarmoni Orkestrası"nın devrim yaratan "Dijital Konser Salonu"nu www.digitalconcerthall.com hararetle öneririm. Orkestranın sezon konserlerini canlı ve sonrasında banttan yüksek tanımlı (hi-def) izlemeye olanak veren bu sistemin 9.90 eurodan 149 euroya uzanan alternatifli abonman seçenekleri mevcut. Naxos"un ise şu an piyasada satılan tüm klasik müzik videolarını izleyebileceğiniz bir sitesi bulunuyor ama bu siteye sadece kurumsal abonelik mümkün. www.naxosvideolibrary.com Medici TV de müthiş video koleksiyonunu web ortamında abonelik karşılığı sunuyor. www.medici.tv

BBC Radyo 3"te bedava

Farketmişsinizdir, internet üzerinde klasik müzik indirme-dinleme alternatiflerinin her biri makul abonmanlık bedelleri talep ediyor. Ama nadiren, BBC Radyo 3 gibi bedel talep etmeyen siteler de çıkabiliyor. Örneğin, Christoph Eschenbach"ın Mahler"in tüm senfonilerini yönettiği görüntü kayıtlarını düşük ve yüksek kalitede ücretsiz yayınlayan mahler.christoph-eschenbach.com sitesi gibi. Tüm müzikseverlere iyi indirmeler!

Müzik dünyasında konuşulanlar

Lang 3 milyona transfer

*Piyanist Lang Lang"ı Deutsche Grammophon"dan koparan Sony"nin genç yıldıza tam 3 milyon dolar transfer parası ödediği ortaya çıktı. Diğer genç müzisyenlere "parayı getirin kaydınızı çıkarayım" diyen Sony"nin Lang için keseyi açması camiada homurdanmalara sebep oldu.

Hollanda 4 orkestrayı kapatıyor

Hollanda"nın 4 önemli müzik kurumu tarihe karışıyor. Ülkede sağ partilerce yeni kurulan azınlık hükümeti 18 milyar avroluk bütçe kesintisi kapsamında, 3 radyo orkestrası ve 1 radyo korosunu kapatma kararı aldı. Hükümetinin bu kararı Hollanda sanat çevrelerinde büyük tepkiye sebep oldu. Aralarında büyük bir müzik kütüphanesinin de bulunduğu 65 yıllık kurumların kapısına kilit vurulmak istenmesi karşısında Hollandalı müzisyenler imza kampanyası başlattılar, geçen Cuma Lahey"de büyük bir yürüyüş düzenlediler.

İDSO Rahbari"yi unuttu!

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası"nın geçtiğimiz yaz göreve başlayan yeni yönetiminin hazırladığı 2010-2011 programında, orkestrayı 10 yıldır aralıksız yöneten Aleksandr Rahbari"nin hiçbir konserinin yer almaması şaşkınlık yarattı. İstanbul için kaşesinden ciddi indirim yapan şefin yeni yönetimin "bu kadarı da olmaz" dedirten teklifi karşısında sinirlendiği ve İstanbul"a bu sezon gelmekten vazgeçtiği söyleniyor. Bu durumda, İDSO"nun CD kaydının Naxos"tan çıkma ihtimali de suya düştü!

Albümde Chavez"e selam!

*Doğaçlamalarıyla hep gündemde olan Venezüellalı piyanist Gabriela Montero yeni albümü "Solatino"nun kitapçığında Hugo Chavez"e mesaj yolladı. Albümünün kapaktaki adını Venezüella bayrağının renkleriyle yazdıran Montero notlarında, bayraktaki kırmızı rengin ülkesinde artık tutku dolu güzellikle değil "baskı" ve kontrol" ile birlikte anıldığını yazdı.

SERHAN BALİ - Radikal