Maliye ve İçişleri bakanlıkları, trafikte 'online ceza' dönemini başlatacak. Trafik kuralı ihlallerinin azaltılması amacıyla sıklaştırılan denetimlere paralel trafik cezalarındaki büyük artış, takip ve tahsilat sorununu da beraberinde getirdi. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi büyük şehirlerde vergi dairelerine 'çuvallar dolusu' trafik ceza tutanağı geldiği, bunların da sisteme işlenmesinin zaman aldığı belirlendi.
MEVCUT SİSTEM SIKINTI YARATTI

Emniyetin ceza tebligatlarındaki gecikmeler, adres değişikliği gibi nedenlerle ceza tutanaklarının vatandaşa ulaştırılamaması, trafik cezası kesilen sürücülerin bazen aylar sonra cezadan haberdar olmasına neden olurken, vergi dairelerinde sisteme işleme sorunu ve tahsilat tebligatlarının hemen yapılamaması da mevcut sistemin sorgulanmasına yol açtı. Trafikte düzenin sağlanması çalışmaları kapsamında, 'elektronik denetim sistemi' de kentlerde devreye girmeye başladı. Yeni sistem, özellikle İstanbul'da başarıyla uygulandı.

KAMERALARLA CEZALAR KATLANDI

İstanbul ve Ankara'da devreye sokulan kameralı takip sistemi, trafik cezalarında genelde 4 kata ulaşan bir artışa yol açtı. Başkentte sadece 3 noktada 1 gün içinde 42 bin kişinin kırmızı ışıkta geçtiği belirlendi. Bu durum cezaların sisteme işlenmesi ve tahsilatı sürecini daha da uzattı. Emniyet tebligat yapsa bile, vergi dairelerinin binlerce cezayı sisteme zamanında girememesi, cezasını ödemek isteyen sürücüleri de sıkıntıya soktu.

VATANDAŞA DA KOLAYLIK OLACAK

Ancak bu yeni sistemle Gelir İdaresi Başkanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında elektronik hat oluşturulacak. Kameralı takip sistemiyle, kural ihlalinde bulunan sürücülere ceza yazıldığında, bu ceza Gelir İdaresi Başkanlığı'nda da anında görülecek. Bu çerçevede vergi daireleri de hemen tahsilat için harekete geçecek ve tebligat yapacak. Gelir İdaresi Başkanlığı, internet sitesi ve GSM ortamında da bu bilgileri vatandaşa sunacak. Böylece Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesine girerek, motorlu taşıt vergisi ve trafik cezası sorgulaması yapanlar, haklarında trafik cezası varsa bunu hemen görebilecek.


9 ayda 722 milyon ceza kesildi

Bu arada Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, bu yılın 9 aylık döneminde trafik kurallarını ihlal eden sürücülere kesilen ceza, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 oranında arttı. 2008 yılının gcak-eylül döneminde 594 milyon 273 bin lira olan trafik cezası miktarı, bu yıl aynı dönemde 722 milyon 264 bin lira olarak gerçekleşti. Bu arada, trafik cezalarının tebliğ edilmesi işlemi geçmişte de tartışma konusu olmuştu. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün posta ödeneklerinin yetersiz olmasından dolayı bir dönem sürücülere cezalar tebliğ edilememişti. Bu şekilde sadece bir ilde 2006 yılında yazılan 1 milyon 703 bin adet trafik para cezasının tebliği için uzun süre beklenmişti./yeni şafak