Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, esnaf ve sanatkarı içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmak için bir dizi önlemler alınması gerektiğini belirterek, “Konulan sistem ve kurallara uymayan esnaf ve sanatkarların işyerleri hızla kapatılmalıdır” dedi.
Esnaf ve sanatkarların zor durumda olduğu ve bu durumdan kurtulunması için bir şeyler yapılması gerektiği söylemlerinin sürekli gündemde olduğuna işaret eden Aydın Marangozlar Odası Başkanı Süleyman Algün, esnaf ve sanatkarların sorunlarının sanki bir günde bu hale gelmiş gibi algılandığını ve sorunu hemen çözelim noktasındaki beklentilerin olduğunu söyledi. Kendisinin yıllardır bu konuda açıklamalar yaptığını ve çözüm önerileri sunduğunu hatırlatan Algün, “Ama nedendir ne esnaflarımız nede çözüm merciinde bulunanlar kamuoyuna aktardığımız bu sorunları doğru okuyamıyor. 2000 yılından bu yanan binin üzerinde yerel, bölgesel ve ulusal yayın yapan medyamızda yayınlanmış görüşlerimiz var. Ama benim bu çalışmalarımı bazı esnaf ve sanatkarlarımız ile çözüm mercisindeki ağabeylerimiz kendi reklamımı yapmaya çalıştığım yönünde değerlendiriyor. Benim geçimim işyerimden yani mobilya imalatçılığındandır. Benim sorunumu benden daha fazla kim bilebilir? Gerek esnaf ve sanatkarlarımıza gerek yerel idarelere düşen görevleri hep hatırlattık. Mesleğimizin sorunlarını ilgili, yetkili tüm platformlarda sözlü veya yazılı olarak ilettik ve tedbirler alınmasını istedik. İki yıl önce esnaf kefalet toplantısında faizlerin yüksek olduğunu ve mutlaka düşürülmesi gerektiğini anlattım. Uzun vadeli kredi ve kredi kartlarının kullanılmaması gerektiğini hep savundum” dedi.
Esnaf ve sanatkarı içinde bulunduğu zor durumdan kurtarmak için öncelikle kayıt dışılık, beynelmilel fiyat ve satışların mutlaka önlenmesi gerektiğine değinen Algün, “Esnaf kredileri, en az 1 yıl dondurulmalıdır. Esnaf kefalet ve diğer krediler sanatkârlara sıfıra yakın bir faiz oranına indirilmelidir. Konulan sistem ve kurallara uymayan esnaf ve sanatkârların işyerleri hızla kapatılmalıdır. Parası olan işyeri açmamalıdır, işi yapan bilen ustalık belgesi olanlar çalışmalıdır. Kredi kartları acilen iptal edilerek gelire göre bir limit konulmalıdır.
Kredi kartı satışlarına taksit sınırı mutlaka getirilmelidir. Kredi kartı ve Krediye özendirici reklâm ve tanıtımlara izin verilmemelidir. Nakit alışveriş özendirilmelidir, bu sayede insanlarımız ciddi bir tasarruf yapacaklardır. Kontrolsüz işyeri açmaya izin verilmemelidir.
Belirli bir sayıya kadar işçi çalıştıranların SGK primleri düşürülmelidir. Vergi oranları ve KDV oranları indirilmelidir” diye konuştu.
Yerel kamu ve özel sektörün esnaf ve sanatkara karşı pozitif ayrımcılık yapması gerektiğini savunan Algün, şunları söyledi: “Esnaf ve sanatkarlarımıza kurtaracak formül aslında kendileridir. Önce esnaf ve sanatkarlar uyması gereken kurallara uyacak sonra eksik ve alınması gereken yasal düzenlemeler yapılarak herkesin uyması sağlanacak eğer bu sağlanamaz ise ne kadar desteklersen destekle esnaf ve sanatkarlar ayakta duramaz. Esnaf ayakta duramaz ise ülkemiz ayakta duramaz. Bizler için bir şeyler yapılacak ise acilen yapılmalıdır. Yarın çok geç olur”