Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in özel temsilcisi Mihail Margelov, Libya lideri Muammer Kaddafi'nin isyancıların başkent Trablus'u kuşatmaları durumunda, intihar eylem planını devreye sokacağını söyledi.

İzvestiya gazetesine özel açıklamada bulunan Margelov, "Libya başbakanı bana dedi ki: 'Eğer isyancılar başkenti kuşatırsa, füzelerle ve diğer araçlarla onları havaya uçuracağız' " uyarısı yaptı. 

Margelov geçen ay Libya'ya gerçekleştirdiği ziyaretler çerçevesinde Libya Başbakanı Bagdadi al-Mahmudi ile bir araya gelmişti. "Kaddafi rejiminin böyle bir intihar planı olduğunu düşünüyorum" ifadelerini kullanan al-Mahmudi, Kaddafi'nin hala önemli miktarda füze ve patlayıcı maddeye sahip olduğunu hatırlattı.

"AMERİKAN İSTİHBARATININ BİLGİLERİ KUŞKULU"

Margelov'un Amerikan istihbaratının Libya'daki silahların tükenmek üzere olduğu ile ilgili bilgileri kuşkulu buldu. Kaddafi'nin henüz karadan karaya herhangi bir füze kullanmadığına dikkat çeken Margelov, "Trablus'un tanklar ve silahlar için gerekli mühimmat eksikliği olabilir. Ancak onların çok sayıda füze ve patlayıcı maddesi var." hatırlatmasında bulundu.

Margelov Kaddafi rejiminin enerji rezervi açısından sorun yaşadığı ile ilgili gözlemlerini şu şekilde aktardı: "Benzin alabilmek için insanlar kilometrelerce sırada bekliyor. Neden koruma tahsis edildiğini de anladım. Silahlı insanlar bizim korteje doğru geliyordu. Bizim elçiliğimiz bana dedi ki, arabaları bir şekilde durdurup, yakıtını alıyorlar."

Kaddafi rejimine karşı uluslararası askeri operasyon 19 Mart'ta Birleşmiş Milletler kararı çerçevesinde başlamıştı. 16 Haziran'da Bingazi ve Trablus'ta temaslarda bulunan Margelov, krizin çözülmesi için aracı olmaya çalışmıştı.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov dün ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'la bir araya gelmiş ve Libya konusunda müzakerelerde bulunmuştu.

Rusya, BM Güvenlik Konseyi'nde Libya'da sivillerin korunmasına yönelik uçuşu kapalı alan oluşturulması ile ilgili karara uygun bir şekilde bölgede operasyonların sürmediği eleştirisi getiriyor. 

Rusya Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada Türkiye'de Cuma günü yapılması planlanan Libya Temas Grubu toplantısına katılmayacağını duyurdu. Moskova'ya göre krizin çözüm yeri Birleşmiş Milletler.

STAR GAZETESİ