Eskişehir'de gösteri nedeniyle hem soruşturma açılan hem para cezası verilen onlarca genç için örnek karar: Kabahat hakkında soruşturma açılmışsa bir de para cezası olmaz.


Eskişehir’de bir protestoya katılan öğrenci hakkında hem savcılıkta ceza soruşturması açıldı hem de trafiği engellediği savıyla 343 TL para cezası kesildi. Erginç’in itirazı üzerine Eskişehir 5. Sulh Ceza Mahkemesi, Kabahatler Kanunu’na göre bir kabahat hattında soruşturma açıldığı takdirde para cezası kesilemeyeceğini belirterek cezayı kaldırdı. Bu karar, şimdi Eskişehir’de bir başka hukuki tartışmayı da getirdi. Zira Avukat Heval Yıldız Karasu’nun verdiği bilgiye göre, aynı eylem dahil, şehirdeki protestolara katılmış 60 civarında genç hakkındaki para cezası, başkaca mahkemeler tarafından onandı. Karasu, “İşin acısı, sadece bu hâkim yasaya aykırılığı fark ederek bu şekilde karar verdi. Karar hepsine örnek olsun” diyor.


Hatay’da Gezi Parkı gösterilerine katılan Ahmet Atakan adlı gencin iddiaya göre 10 Eylül 2013’te çatıdan düşerek ölmesi üzerine Eskişehirliler aynı gün sokağa çıktı. Üniversite Caddesi’nde toplanan yüzlerce kişinin içinde İlke Ergenç de vardı. Gösteriden sonra Ergenç ve bir grup genç hakkında 2011 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na aykırı hareket, kamu malına zarar ve ulaşım araçlarının hareket etmesini engellemek iddiasıyla soruşturma açıldı. Ayrıca Karayolları Kanunu’na aykırı hareket ederek trafiği engellediği iddiasıyla da Ergenç ve arkadaşlarına 343 TL para cezası kesildi. Ergenç de, avukatı Heval Yıldız Karasu aracılığıyla cezaya itiraz etti.İtirazı değerlendiren 5. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi Ali Oğuz Şahin, Kabahatler Kanunu’na göre bir eylemin hem kabahat, hem de suç olarak değerlendirilmesi halinde yalnızca ceza soruşturması yürütülebileceğini, ayrıca para cezası kesilemeyeceğini kaydetti. Hâkim Şahin, 8 Nisan tarihli kararında, bu durumun yasaya açıkça aykırı olduğunu kayda geçirerek, cezayı iptal etti.
Avukat Karasu, kararın örnek nitelikte olduğunu, zira başkaca mahkemelerin İlke Ergenç’le aynı eyleme katılmış kişiler de dahil olmak üzere, yasaya aykırı biçimde verilmiş 60’a yakın para cezasına ilişkin itirazları reddettiğini söyledi. Bu mahkeme kararlarından bazılarını, başvuru ücreti nedeniyle Anayasa Mahkemesi’ne taşıyamadıklarını kaydeden Karasu, şöyle dedi:


“İşin acısı, sadece bu hâkim yasaya aykırılığı fark ederek bu şekilde karar verdi. Diğer kararlar artık kesinleştiği için Anayasa Mahkemesi yoluna gittik. Fakat başvuru ücreti 250 TL olduğu için herkesin başvurusunu da götüremedik. Bugüne kadar en az 50-60 karar aleyhimize çıktı. Çünkü doğru dürüst incelemediler. Son karar hepsine örnek olsun.”